Підсумкова колегія МОЗ України за І півріччя 2002 р

На початку липня 2002 р. відбулася розширена колегія Міністерства охорони здоров’я України, на якій підведені підсумки діяльності галузі за І півріччя 2002 р. У роботі колегії взяли участь міністр охорони здоров’я України Віталій Москаленко, Державний секретар МОЗ України Юрій Поляченко, заступник голови адміністрації Президента України, керівник Головного управління внутрішньої політики України Валерій Хорошковський, голова центрального комітету профспілки працівників охорони здоров’я України Таміла Казаріна.

У доповіді Віталій Москаленко визначив основні завдання МОЗ України та ключові напрямки діяльності медичної галузі у 2002 р. Діяльність охорони здоров’я протягом цього року визначена такими стратегічними документами, як «Концепція розвитку охорони здоров’я населення України»; Указ Президента України від 12.07.2000 р. № 1313/2000; послання Президента України до Верховної Ради «Україна: поступ у XXI століття. Стратегія економічного і соціального розвитку на 2002–2004 роки»; міжгалузева комплексна програма «Здоров’я нації». У посланні Президента України від 12.06.2002 р. № 188/2002-рп «Про заходи щодо організаційного та пропагандистського забезпечення реалізації завдань, які випливають із послання Президента України до Верховної Ради України «Про внутрішнє і зовнішнє становище в Україні у 2001 році» та «Європейський вибір. Концептуальні засади стратегії економічного та соціального розвитку України на 2001–2011 роки» перед працівниками галузі поставлені завдання на тривалий період. Президент пропонує системно розвивати охорону здоров’я на основі багатоканального фінансування, введення обов’язкового соціального медичного страхування та підвищення соціального захисту медичних працівників.

Міністр відзначив, що позитивним внеском у розвиток галузі охорони здоров’я є розроблення низки законодавчих актів (за останні 2 роки прийнято 360 державно-правових нормативних актів). Проведено інтенсивну роботу над створенням нормативної бази охорони здоров’я. На колегії 2001 р. було затверджено 169 організаційних заходів МОЗ на I півріччя 2002 р., 123 (73%) з них передано до виконання. Якщо за минулий рік було прийнято 137 правових актів, то за 6 місяців 2002 р. отримано 119 державних нормативних документів, розроблених МОЗ України.

15 липня 2002 р. Президент України затвердив Указ «Про першочергові заходи щодо підтримки розвитку соціальної сфери села», який включає державну програму соціального розвитку села на період до 2005 р. За словами міністра, в Указі враховані всі ініціативи МОЗ, спрямовані на забезпечення медичним обслуговуванням мешканців сільської місцевості. Так, планується, що в населених пунктах, де проживає менше 500 жителів, будуть працювати фельдшерсько-акушерські пункти, а в населених пунктах з кількістю населення 1000 осіб і більше — сімейний лікар. Розроблені заходи з метою комплектації кадрами та оснащення сільських лікарень і амбулаторій. На сьогодні реально збільшено кількість сільських лікарських амбулаторій, за 6 місяців поточного року — на 33 (всього налічується 2603). 63,5% усіх лікарів, які отримали диплом у 2002 р., будуть працевлаштовані у сільській місцевості.

У вирішенні проблем охорони здоров’я Україна співпрацює з багатьма країнами світу. Україна взяла участь у 55-й сесії Всесвітньої асамблеї організації охорони здоров’я. Міністр охорони здоров’я Віталій Москаленко обраний членом правління Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією від країн Центральної та Східної Європи. У травні цього року підписана угода про співробітництво з Європейським регіональним бюро ВООЗ на 2002–2003 рр. Обсяг коштів, виділених Європейським бюро ВООЗ, що будуть безповоротно надані Україні протягом 2 років, становить 240 тис. дол. США. Україна отримала грант Глобального альянсу вакцин та імунізації. Підготовлена кредитна угода зі Світовим банком за проектом контролю над туберкульозом та СНІДом. Розпочалася реалізація українсько-швейцарського проекту поліпшення якості надання перинатальної допомоги тощо. Свідченням визнання внеску України у справу вирішення глобальної проблеми СНІДу є те, що Генеральний секретар ООН Кофі Аннан під час візиту до України особисто взяв участь у недавньому спільному засіданні урядової комісії з боротьби з ВІЛ/СНІДом та колегії МОЗ України. Високо оцінено внесок нашої країни учасниками «XIV Міжнародної конференції з питань боротьби зі СНІДом», яка нещодавно відбулася в Барселоні.

У 2002 р. закріплено позитивну тенденцію до зниження смертності немовлят (10,8 на 1000 народжених живими за 6 міс 2002 р.), що є найкращим показником за останні 25 років. Водночас відзначено відносно високу смертність немовлят у Запорізькій, Сумській та Тернопільській областях — понад 13‰. Виявлено позитивну тенденцію до зниження материнської смертності (21,7 на 100 тис. народжених живими).

Як відзначив Віталій Москаленко, уряд України передбачає продовження цілеспрямованої політики щодо збільшення бюджетних видатків на забезпечення галузі охорони здоров’я, що зумовить розширення доступності спеціалізованої допомоги хворим, які потребують високовартісних медичних технологій. Пріоритетними залишаються боротьба з соціально небезпечними хворобами, охорона материнства і дитинства, розвиток вітчизняної фармації. Загальний обсяг фінансування галузі у 2002 р. становить 6,4 млрд грн., що на 23,2% перевищує рівень минулого року. За підсумками I півріччя цього року галузь отримала 42% річного фінансування (за I півріччя минулого року — 43%), заклади охорони здоров’я місцевого підпорядкування — 45% (за аналогічний період 2001 р. — 43,8%). Так, на охорону здоров’я АР Крим виділено лише 37% річного бюджету, Івано-Франківської області — 41,5%, Хмельницької та Одеської областей — 41,6 та 42,4% відповідно.

Міністр підкреслив, що здійснюється наполеглива робота щодо залучення додаткових джерел фінансування галузі. У 2001 р. тендерна закупівля лікарських засобів та виробів медичного призначення дозволила зекономити 25 млн грн., а за півроку 2002 р. — ще 6,6 млн грн. (5,2%). Суттєвої економії коштів (10,3%) досягнуто при закупівлі 278 одиниць високовартісного медичного обладнання, переданого 61 центральній районній лікарні. Якщо за 2001 р. до бюджету галузі надійшло понад 940 млн грн. (18%) власних надходжень, то в 2002 р. додатково може бути залучено 1 млрд грн. За попередніми підрахунками, за І півріччя поточного року такі надходження становили 512 млн грн. (19%), тобто на 15% більше, ніж за відповідний період минулого року. Віталій Москаленко відверто сказав, що нещодавнє тлумачення Конституційним судом України ч. 3 ст. 49 Конституції України поставило запровадження багатоканальності фінансування медичної сфери фактично поза межі закону. Тому необхідно максимально прискорити розроблення та подання до Верховної Ради України нової редакції основ законодавства України про охорону здоров’я. Згідно з дорученням уряду МОЗ має закінчити цю роботу до 15 серпня 2002 р.

Одна з болючих проблем галузі — соціальний захист медичних працівників. За показниками заробітної плати медичні працівники — на одному з останніх місць у країні. Актуальною залишається проблема диференціації оплати праці. Впровадження мінімальної заробітної плати з 1 липня цього року в розмірі 165 грн. потребує одночасного підвищення посадових окладів працівників охорони здоров’я в середньому на 25% та додаткових коштів у сумі 609,4 млн грн., що не передбачено у бюджетах усіх рівнів.

Потребують вирішення окремі питання щодо стану здоров’я громадян України. Перш за все це туберкульоз, захворюваність на який постійно підвищується. Особливістю цієї хвороби є розвиток мультирезистентних форм, які діагностують від 11 до 15% хворих на туберкульоз у країнах Європи та від 7 до 15% — в Україні. Загрозливою є ситуація зі СНІДом. За 6 місяців 2002 р. зареєстровано 3585 нових виявлень ВІЛ-інфекції та 847 — СНІДу. Найбільше нових випадків інфікування ВІЛ виявлено у Донецькій, Одеській, Дніпропетровській областях та АР Крим; випадків захворювання на СНІД — у Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській областях та АР Крим. В Україні з 1987 р. офіційно зареєстровано понад 47 тисяч ВІЛ-інфікованих. За оцінками фахівців ЮНЕЙДС (програма ООН-СНІД), реальний масштаб епідемії значно більший і охоплює 1% дорослого населення.

Важливим завданням, яке стоїть перед урядом країни, є забезпечення населення якісними вітчизняними лікарськими засобами за доступними цінами. У минулому році обсяг виробництва вітчизняної фармацевтичної продукції становив 1,7 млрд грн., а за 6 місяців 2002 р. — 872,7 млн грн., що у фактичних цінах на 5,1% (або на 42,5 млн грн.) більше, ніж за відповідний період 2001 р. Проте обсяг експорту фармацевтичної продукції з України за 6 місяців 2002 р. суттєво (на 24,6%) знизився порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Ціни виробників фармацевтичної продукції, в тому числі на лікарські засоби, у червні 2002 р. становили 99,8% рівня цін у грудні 2001 р. Одночасно знижено споживчі ціни на лікарські засоби у роздрібному продажу: індекс споживчих цін на них у травні 2002 р. становив 99,4% рівня цін у грудні 2001 р. Обсяг фармацевтичного ринку країни за підсумками 6 місяців 2002 р. становить 1,7 млрд грн., що у фактичних цінах на 143,5 млн грн. (9,2%) більше, ніж у відповідний період 2001 р. Частка обсягу продукції вітчизняних виробників на українському фармацевтичному ринку нині досягла 45,5%. Як зазначив міністр, упродовж 2002 р. на фармацевтичних підприємствах України розроблені для впровадження у виробництво 23 нові лікарські засоби.

Нещодавно обраний на посаду заступника голови адміністрації Президента України керівник Головного управління внутрішньої політики Валерій Хорошковський сказав, що він переконаний у тому, що галузь охорони здоров’я України перебуває в кризовому стані, показником якого, зокрема, є рівень середньої заробітної плати медичного працівника (220 грн.). На думку Валерія Хорошковського, криза буде лише поглиблюватися, причому як у фінансовому, так і у кадровому плані. Фінансування, яке забезпечується державою, не вирішить проблеми. Зрозуміло, що медичний працівник не має можливості прожити на 220 грн. Якщо уряд і МОЗ не визнають цього і не розроблять системи, яка забезпечить медичним працівникам достойну оплату їхньої праці, криза буде посилюватися. Зрозуміло, що підвищення заробітної плати медичного працівника на 25% не змінить ситуації. Необхідно не лише відновити диференціацію оплати праці, а збільшити оклад як мінімум вдвічі. Як зазначив керівник Головного управління внутрішньої політики України, це можливо тільки за умови альтернативних джерел фінансування галузі охорони здоров’я. Валерій Хорошковський визнав необхідність розроблення стратегії розвитку охорони здоров’я, основаної на обов’язковому соціальному медичному страхуванні.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті