ТАКСОТЕР® компанії “Авентіс”обнадійливі результати застосування у хворих на рак молочної залози на ранніх стадіях

Рак молочної залози — найпоширеніше онкологічне захворювання у жінок. За даними ВООЗ, щороку в усьому світі діагностують понад 1 млн нових випадків захворювання на рак молочної залози і більше ніж 300 тис. летальних випадків. У структурі смертності внаслідок онкологічних захворювань рак молочної залози посідає друге місце, поступаючись лише раку легені, а в жінок віком від 49 до 59 років — перше. Все це зумовлює актуальність вдосконалення схем лікування таких хворих, що дасть змогу подовжити тривалість їхнього життя і знизити ймовірність розвитку рецидивів.

Під час симпозіуму з проблем раку молочної залози, який відбувся 5 грудня поточного року у м. Сан-Антоніо (San Antonio Breast Cancer Symposium — SABS), було оприлюднено нові дані попереднього аналізу результатів III фази багатоцентрового рандомізованого клінічного дослідження ефективності та безпеки хіміотерапії із застосуванням оригінального протипухлинного препарату ТАКСОТЕР (доцетаксел) виробництва компанії «Авентіс» (Франція) у жінок з раком молочної залози на ранніх стадіях. Обнадійливі результати цього дослідження продемонстрували, що включення ТАКСОТЕРУ до схем хіміотерапії може значно покращити прогноз перебігу захворювання та якість життя.

Слід зазначити, що на сьогодні ТАКСОТЕР успішно застосовують у клінічній практиці для лікування місцево-прогресуючого та метастазуючого раку молочної залози як засіб монотерапії після невдалої попередньої хіміотерапії або у складі комбінованої терапії раніше нелікованих хворих. У 2002 р. обсяг продажу цього препарату в світі становив 1,3 млрд євро. У низці широкомасштабних досліджень продовжують активно вивчати ефективність та безпеку застосування ТАКСОТЕРУ при лікуванні інших онкологічних захворювань, зокрема раку передміхурової залози та шлунка.

Зазначене дослідження клінічної ефективності та безпеки застосування ТАКСОТЕРУ при раку молочної залози на ранніх стадіях було проведено Міжнародною групою з вивчення раку молочної залози (Breast Cancer International Research Group — BCIRG), у ході якого порівнювали ефективність двох режимів лікування — стандартної схеми хіміотерапії (з використанням флуороурацилу, доксорубіцину та циклофосфаміду) і комбінації ТАКСОТЕРУ з доксорубіцином та циклофосфамідом. У період з червня 1997 р. по червень 1999 р. у це дослідження було включено 1491 жінку в перед- та постменопаузальний період, яким у післяопераційний період рандомізовано призначали хіміотерапію за вказаними схемами. Період подальшого спостереження пацієнток тривав протягом 55 міс. Результати цього важливого дослідження засвідчили, що включення ТАКСОТЕРУ до складу комбінованої хіміотерапії значно підвищує виживаність та знижує ризик розвитку рецидиву захворювання порівняно зі стандартними схемами лікування. Так, за період наступного спостереження у групі жінок, яким призначали ТАКСОТЕР, було відзначено збільшення загальної виживаності на 28% порівняно з жінками, яких лікували за стандартними схемами (р=0,0010). Цікаво, що ці результати не залежали від чутливості пухлинних рецепторів до гормонів. Ризик смерті від раку молочної залози у цих пацієнток знижувався на 30% (р=0,0080).

Коментуючи результати цього дослідження, член наукового комітету BCIRG, доктор медицини Джон МакКей (John Mackey) з Онкологічного інституту м. Едмонтон (Канада) зазначив, що «результати цього дослідження свідчать, що ми здатні вилікувати більше жінок з ранніми стадіями раку молочної залози шляхом призначення їм високоефективного режиму допоміжної хіміотерапії».

«Результати цього важливого дослідження демонструють, що ТАКСОТЕР подовжує життя жінок, які страждають на рак молочної залози з ураженням регіонарних лімфатичних вузлів», — сказав віце-президент департаменту інноваційних лікарських засобів та ліцензування, член правління компанії «Авентіс», доктор Френк Дуглас (Frank Douglas).

Компанія «Авентіс» планує використати дані III фази цього дослідження для підтримки розгляду на початку 2004 року регуляторними органами США та Євросоюзу питання щодо схвалення застосування ТАКСОТЕРУ у хворих на рак молочної залози на ранніх (операбельних) стадіях із залученням аксилярних лімфатичних вузлів.

За даними прес-релізу компанії «Авентіс»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

ЕМА рассмотрит профиль Avastin™

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті