Зміст номера #310

Какой препарат называть генериком?

«Еженедельник АПТЕКА» (№ 28 (299) от 16.07.2001 г.) сообщал о планах Государственного фармакологического центра (ГФЦ) повысить требования к качеству регистрируемых лекарственных препаратов-генериков. Разработан проект приказа о порядке проведения доклинических испытаний лекарственных средств.
Планируемые изменения в процедуре регистрации препаратов-генериков комментирует заместитель председателя ГФЦ Виктор Чумак.

НИТРОГЛИЦЕРИН — средство скорой помощи

Уже многие годы в списке препаратов для купирования приступов стенокардии ведущее место принадлежит нитроглицерину.
НИТРОГЛИЦЕРИН фирмы «Дженом Биотек» быстро всасывается в слизистой оболочке полости рта и быстро поступает в системный кровоток, не подвергаясь пресистемному метаболизму.
В составе таблеток НИТРОГЛИЦЕРИНА, производимых фирмой «Дженом Биотек», отсутствует сахар, что дает возможность назначать препарат больным с сахарным диабетом.

До патентного захисту будь готовий!

Патентна справа — досить специфічна галузь, зокрема патентування лікарських препаратів. Пояснити деякі питання, що стосуються патентування лікарських препаратів, які містять індивідуальні хімічні сполуки, люб’язно погодилася Антоніна Пахаренко-Андерсен, директор компанії «Пахаренко та Партнери».

Україна — Югославія: початок партнерства

Першого жовтня 2001 року в Міністерстві охорони здоров’я України відбулась зустріч між міністром охорони здоров’я Віталієм Москаленком і Союзним секретарем з питань охорони здоров’я, праці та соціального захисту Союзної Республіки Югославії Міодрагом Ковачем.
Угода між Союзною Республікою Югославією та Україною про співробітництво у галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, укладена на урядовому рівні, має стати початком двостороннього партнерства. Метою угоди є координація та управління наданням допомоги в разі надзвичайних ситуацій, для чого буде створено спільну робочу групу.

Митне оформлення ряду товарів не потребує санітарно-гігієнічної експертизи

Перший заступник Державного санітарного лікаря України С. Бережнов направив до Державної митної служби визначення (№ 5.10/880 від 12.06.2001 р.) з переліком імпортних товарів відповідно до кодів УКТЗЕД, при ввезенні яких на територію України не потрібно надавати висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи. До таких товарів належать вакцини, токсини, культури мікроорганізмів (УКТЗЕД-3002) тощо.

Рынок рекламы возродился после кризиса. Очередь — за рынком лекарственных средств

«Еженедельник АПТЕКА» предлагает своим читателям анализ рынка рекламы лекарственных средств за I полугодие 2001 г.
Сравнение положения дел на рынке рекламы лекарственных средств в I полугодии 2001 г. с 2000 г. позволяет сделать вывод о том, что этот рынок оправился от потрясений 1998 г. Вероятно, теперь следует ожидать восстановления и украинского фармацевтического рынка в целом.

Міністерство охорони здоров’я УкраїниНаказ від 28.09.2001 № 389

Про довідку державного департаменту з контролю за якістю, безпекою та виробництвом лікарських засобів і виробів медичного призначення або уповноваженої ним установи про стан матеріально-технічної бази суб’єкта господарської діяльності, наявність у нього нормативно-правових документів, у тому числі нормативних документів із стандартизації, необхідних для провадження відповідного виду господарської діяльності, а також про рівень кваліфікації його працівників

Державна інспекція з контролю якості лікарських засобівМіністерства охорони здоров’я УкраїниЛист від 04.10.2001 № 2248/12-11

У доповнення до листів № 2051/12-04 від 12.09.01 та № 2173/12-11 від 27.09.01 повідомляється про виявлення в обігу нових серій фальсифікованого препарату Кокарбоксилази гідрохлорид, ліофілізована пориста маса по 0,05 г в ампулах № 10 у комплекті з розчинником (вода для ін’єкцій по 2 мл в ампулах № 10) з маркуванням виробника ВАТ «Дніпрофарм»:
Кокарбоксилази гідрохлорид серії 270401 у комплекті з водою для ін’єкцій серії 1100301.
Кокарбоксилази гідрохлорид серії 310501 у комплекті з водою для ін’єкцій серії 1200401.
Кокарбоксилази гідрохлорид серії 140101 у комплекті з водою для ін’єкцій серії 150401
.

ПРОСТАПОЛ та НЕФРОЛефективні вітчизняні фітопрепарати для лікування урологічних захворювань

На українському фармацевтичному ринку з’явилися нові лікарські засоби, що випускає ВАТ «Фармак», виготовлені на основі лікарських рослин за сучасними технологіями, — ПРОСТАПОЛ для лікування захворювань передміхурової залози та НЕФРОЛ — нирок.