Існують прості та добре відомі нам з дитинства правила для попередження переохолодження: регулярно займатися фізичними вправами та загартовуватися обливанням прохолодною водою, тепліше вдягатися та менше знаходитися під впливом екстремально низьких температур, регулярно та повноцінно харчуватися…
Здорове харчування має не повністю вивчений та оцінений потенціал у сприянні оптимальному функціонуванню імунної системи та попередженню сезонних застуд та інших вірусних інфекцій.
Фізична активність, збалансоване харчування, повноцінний сон, своєчасне миття рук та щеплення від грипу згадуються найчастіше серед найбільш ефективних профілактичних заходів у холодні місяці року.
Наступні 4 поради від Асоціації дієтологів України щодо харчування можуть допомогти вам та вашим близьким не захворіти за низької температури взимку.
- Споживати більше їжі рослинного походження
Різноманітні овочі, фрукти, ягоди, включно із замороженими, зелень, цільні злаки, бобові, горіхи та насіння є джерелом корисної комбінації харчових речовин — вітамінів, мінералів, харчових волокон антиоксидантів та ін. Усі вони мають стимулювальний вплив на різні ланки імунної системи та значно підсилюють опір організму бактеріальним та вірусним інфекціям.
Намагайтесь їсти максимальну кількість продуктів рослинного походження під час кожного прийому їжі та пити чай у проміжках між сніданком, обідом та вечерею.
Серед рослинних продуктів, які мають найбільший потенціал стимуляції, можна згадати цибулю, часник, перець, броколі, чорниці, виноград, вівсяну та ячмінну каші, імбир тощо.
- Обирайте кисломолочні продукти, які містять пробіотики
Результати низки досліджень, проведених протягом останніх років, демонструють можливості пробіотиків у стимулюванні імунної системи, особливо її частини, розташованої в кишечнику, зменшуючи таким чином ризик поширення інфекційних агентів.
Пробіотики містяться в таких звичних для нас кисломолочних продуктах, як кефір або йогурт. Доцільно надавати перевагу кисломолочним продуктам з помірним вмістом жиру (2,5% та менше). Найкращим вибором є йогурти та кефір з натуральним молочним смаком, без солодких преміксів.
- Вживайте достатньо рідини
За холодної погоди ми майже весь час проводимо в контакті з сухим повітрям — таким є морозне повітря надворі, а також у приміщеннях, які опалюються.
Слизові оболонки органів дихальної системи втрачають частину своїх властивостей зі знешкодження бактерій та вірусів у разі тривалого контакту з сухим повітрям.
Тому слід забезпечити постійне відновлення втраченої рідини. Середня потреба в ній становить близько 4% від маси тіла. Найкращим джерелом рідини є столова вода. Серед інших перевагу слід віддати чаю, каві та першим стравам.
- Вітаміни та мінерали
Мають максимальну ефективність при споживанні в натуральному вигляді в складі здорових харчових продуктів рослинного та тваринного походження.
Синтетичні вітаміни не знижують ризик застудних захворювань за винятком осіб, які працюють та/або займаються спортом на відкритому повітрі при низькій температурі. Такі люди можуть отримати користь від споживання додаткової кількості вітаміну С (200 мг на день) або цього вітаміну в складі комплексних вітамінно-мінеральних дієтичних добавок, які містять фізіологічну кількість основних вітамінів та мінералів.
За матеріалами, наданими Асоціацією дієтологів України
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим