Склад кишкової мікробіоти в дитинстві може спричинити збільшення маси тіла у дорослому віці?

13 Липня 2023 12:08 Поділитися

Згідно з Європейським регіональним звітом ВООЗ про ожиріння за 2022 р., третина дітей дошкільного віку в Європі живе з надмірною масою тіла або ожирінням.

Французькі учені провели дослідження, яке включало 2 когорти дітей: 143 дитини, які народилися недоношеними раніше 32-го тижня вагітності, та 369 дітей, народжених після 33-го тижня. Зразки мікробіоти у них були зібрані у віці 3,5 року.

Проведено генетичне профілювання кишкової мікробіоти та досліджено асоціації з індексом маси тіла (ІМТ) у віці 3,5 і 5 років, а також зміни між віком 2 і 5 років. Дослідники оцінили різноманітність видів у цілому та співвідношення видів Firmicutes до видів Bacteroidetes.

Внесено коригування з огляду на фактори, що впливають на спотворення результатів, включаючи вік і стать дитини, термін вагітності, спосіб пологів, годування коли-небудь грудьми, ІМТ матері перед зачаттям і країну народження.

Дослідники виявили позитивний зв’язок між співвідношенням Firmicutes і Bacteroidetes і вищим показником ІМТ у віці 5 років.

Крім того, у віці 5 років наявність деяких родів бактерій була високою і показала лінійну залежність, так що більша чисельність групи Eubacterium hallii, групи Eubacterium ventriosum і Fusicatenibacter асоціювалася з вищим ІМТ, тоді як більша кількість Eggerthella, Colidextribacter і Ruminococcaceae CAG-352 асоціювалася з нижчим показником ІМТ.

Причина, чому ці кишкові бактерії впливають на масу тіла, полягає в тому, що вони регулюють кількість жиру, який ми поглинаємо. Діти з вищим співвідношенням Firmicutes до Bacteroidetes поглинатимуть більше калорій і мають більше шансів набрати масу.

Дослідження показує, що мікробіота, яку відмічають у фенотипі ожиріння у дорослих, уже виявлена в ранньому дитинстві, що свідчить про те, що мікробіота кишечнику є причиною, а не наслідком фенотипу ожиріння. Відмінності мікробіоти виявляють до початку явного ожиріння та метаболічних ускладнень.

Існує потреба в подальших дослідженнях для детального вивчення конкретних видів бактерій, які впливають на ризик ожиріння і захист від нього.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Олена Труш 13.07.2023 8:35
Цікава інформація, дякую!

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті