Печія: причини та як зарадити?

25 Липня 2023 12:42 Поділитися

Печія — це печіння з локалізацією переважно під грудною кліткою, що поширюється стравоходом. Таке відчуття виникає через подразнення слизової оболонки стравоходу кислим шлунковим соком. Зазвичай стравохідний сфінктер (м’язова трубка, яка пропускає їжу в шлунок, а потім закривається, щоб не дати їй повернутися) захищає стравохід від шлункової кислоти. Однак якщо сфінктер розслабляється, їжа може просуватися вгору через ослаблений отвір і викликати кислотний рефлюкс.

Основні причини печії

  • Нераціональне харчування (надмірне голодування чи переїдання, їжа «нашвидкоруч», «всухом’ятку»);
  • нервове напруження, стрес;
  • запалення внутрішнього проходу стравоходу;
  • підвищена кислотність шлунка при гастриті;
  • виразкова хвороба шлунка;
  • гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ);
  • хронічний кислотний рефлюкс;
  • ахлоргідрія (відсутність чи дефіцит соляної кислоти в шлунку);
  • післяопераційні побічні ефекти;
  • гіперчутливість;
  • функціональний розлад, специфіка слизової оболонки внутрішніх органів;
  • прийом деяких ліків (наприклад ацетилсаліцилова кислота);
  • вживання певних продуктів харчування.

Печія часом виникає у жінок у період вагітності, що пов’язано зі зміною гормонального фону та внутрішньоутробним тиском плода на стінки шлунка.

Продукти, які можуть провокувати печію

    • Смажена, гостра, жирна їжа;
    • смажені страви;
    • фаст-фуд;
    • свіжа здоба;
    • картопляні чипси та інші оброблені закуски;
    • ковбаса, сосиски;
    • сир;
    • соуси на томатній основі;
    • цитрусові, часник, цибуля;
    • шоколад;
    • газовані напої, кислі соки;
    • молокопродукти підвищеної жирності;
    • карбонат натрію (сода);
    • гострі спеції;
    • розчинна кава;
    • зловживання алкоголем та тютюнокуріння.

Вищенаведені продукти не обов’язково потрібно виключати з харчування. Варто лише дотримуватися таких правил: не їсти проблемну їжу пізно ввечері або перед самим сном та споживати продукти невеликими порціями.

Дієта відіграє важливу роль у контролі симптомів печії (кислотного рефлюксу) та є першою лінією терапії для пацієнтів із ГЕРХ. І є ті продукти, які варто включити до раціону, адже вони допомагають запобігти кислотному рефлюксу:

  • продукти з високим вмістом клітковини: вівсянка, кус-кус, коричневий рис, батат, морква, буряк, спаржа, броколі, зелені боби, горіхи;
  • лужні продукти: банани, дині, цвітна капуста, фенхель, кавуни;
  • продукти з високим вмістом води: селера, огірки, листя салату;
  • бульйонні супи;
  • трав’яний чай (наприклад, імбирний);
  • знежирене молоко та йогурт;
  • лимонна вода з медом.

Що може запропонувати фармацевт?

Відвідувачі з симптомами печії — часті клієнти аптек, яким фармацевти можуть надати рекомендації з організації здорового харчування та порекомендувати антациди — засоби, що нейтралізують шлункову кислоту та чинять обволікаючу дію.

Антациди поділяють на ті, що всмоктуються (системні, розчинні), які впливають на весь організм, та ті, що не всмоктуються (несистемні, нерозчинні), — діють в основному тільки в шлунково-кишковому тракті.

  • Системні антациди: кальцію карбонат, магнію карбонат, натрію гідрокарбонат, магнію оксид (Ренні, Гавіскон, Альгімакс, Содамаг, Реніцид, Рефлюксол, Ренілюкс, Гастраль, Кислонорм, Печаєвські від печії, Реммакс, АнтиГаст Форте, Гастролад). Вони виявляють швидкий, але дуже нетривалий ефект, після чого кислотність шлунка знову підвищується, а вуглекислота, що утворюється, викликає відрижку і здуття живота.
  • Несистемні антациди: монокомпонентні (алюмінію гідроксид, алюмінію фосфат (Фосфалюгель, Фосфагель), магнію трисилікат, магнію гідроксид; комплексні алюмінієво-магнієві (Алмагель, Гастро-Тева, Маалокс, Гастал); комбіновані алюмінієво-магнієві з додаванням анестетика бензокаїну (Алмагель А); комбіновані алюмінієво-магнієві з додаванням вітрогонного симетикону (Алмагель Нео); комбінації сполук солей алюмінію, магнію та кальцію (Секрепат, Ріопан, Алмагель Т, АнтиПечія).
  • Ті, що містять альгінати, — природні полісахариди, які використовують як стабілізувальні, суспендуючі, склеювальні й такі, що покращують плинність таблетованої маси речовини (Гавіскон, Гіалера, Ренілюкс, Альгімакс, Гастротоп).

Слід пам’ятати, що антациди не є основним лікуванням, а призначені лише для усунення окремого симптому — печії.

Багато хто не сприймає печію як серйозну недугу, адже щоб її позбутися, достатньо всього лише прийняти таблетку з реклами. Насправді ж печія може бути першим тривожним симптомом небезпечного захворювання. Тому якщо проблема печії повторюється — слід звернутися до лікаря.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА» за матеріалами www.hopkinsmedicine.org, medlineplus.gov, www.webmd.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті