Артишок — овочева культура родом із Середземномор’я, відома своїми лікувальними властивостями. Наводимо 8 переваг для здоров’я артишоку та екстракту артишоку. Екстракт містить високу концентрацію речовин, які природним чином виявляються в рослині та є компонентом деяких лікарських засобів та дієтичних добавок.
1. Насиченість поживними речовинами.
Овоч має низький вміст жиру, але при цьому багатий клітковиною, вітамінами, мінералами та антиоксидантами. Зокрема, в артишоках міститься чимало фолієвої кислоти та вітаміну С.
2. Позитивно впливає на рівень холестерину.
Дослідження за участю понад 700 людей, опубліковане у 2017 р., показало, що вживання екстракту артишоку пов’язане зі значним зниженням рівня холестерину. Згідно з деякими більш ранніми дослідженнями, екстракт артишоку може впливати на холестерин кількома способами. По-перше, артишоки містять лютеолін — антиоксидант, який запобігає утворенню холестерину. По-друге, екстракт листя артишоку спонукає організм ефективніше переробляти холестерин, що може призводити до зниження загального рівня холестерину.
3. Допомагає контролювати артеріальний тиск.
Кілька оглядів показали, що дієтичні добавки з екстрактом артишоку сприяють зниженню систолічного і діастолічного артеріального тиску у людей з високим рівнем артеріального тиску. Як саме екстракт артишоку впливає на артеріальний тиск, до кінця не зрозуміло. Однак деякі дослідження свідчать про те, що він стимулює фермент eNOS, який відіграє важливу роль у розширенні кровоносних судин. Крім того, артишоки є чудовим джерелом калію, який допомагає регулювати артеріальний тиск.
4. Позитивно впливає на здоров’я печінки.
Екстракт листя артишоку може захистити печінку від пошкодження та сприяти росту нової тканини. Він також збільшує вироблення жовчі, яка допомагає виводити шкідливі токсини з печінки.
Екстракт артишоку є компонентом деяких препаратів, що застосовуються при захворюваннях печінки та жовчовивідних шляхів (наприклад Хофітол, Артіхол, Рафахолін тощо).
5. Сприяє покращанню травлення.
Артишоки є чудовим джерелом клітковини, яка може допомогти підтримувати здоров’я травної системи. Зокрема, містять інулін — тип клітковини, який діє як пребіотик. Згідно з деякими дослідженнями екстракт артишоку може полегшити симптоми розладу травлення, такі як здуття живота, нудота та печія.
6. Полегшує симптоми синдрому подразненого кишечнику.
В одному з досліджень 2001 р. за участю пацієнтів із синдромом подразненого кишечнику споживання екстракту листя артишоку щодня протягом 6 тиж допомогло зменшити вираженість симптомів. Полегшення стану може бути зумовлене декількома причинами. Дослідження 2005 р. за участю тварин показало, що певні сполуки в артишоках можуть мати спазмолітичні властивості, тобто вони можуть допомогти усунути м’язові спазми, поширені при синдромі подразненого кишечнику. Інше дослідження 2010 р. свідчить про те, що пребіотики, які містяться в артишоку, можуть підтримувати здоров’я кишечнику, покращуючи склад мікробіома.
7. Сприяє зниженню рівня глюкози в крові.
Артишоки та екстракт листя артишоку можуть допомогти знизити рівень глюкози в крові. Огляд 9 досліджень свідчить про те, що артишок і його продукти можуть сприяти зниженню рівня глюкози в крові натще.
8. Уповільнює прогрес онкологічних захворювань.
Деякі лабораторні дослідження та дослідження за участю тварин показали, що екстракт артишоку може порушувати прогресування онкопатології. Вважається, що це відбувається завдяки певним антиоксидантам, які містяться в артишоках, включаючи рутин, кверцетин, силімарин і галову кислоту. Однак досліджень за участю людей немає.
Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим