Як стрес змушує нас тягнутися до комфортної їжі

23 Серпня 2023 4:29 Поділитися

Після тяжкого та напруженого робочого дня навіть думка про приготування вечері та миття посуду може бути дуже неприємною. Адже ж краще просто взяти улюблену комфортну їжу та розслабитися. Комфортна їжа (напівфабрикати або готова до споживання їжа) містить багато жиру та цукру, що корисно для нашого мозку.

Нещодавно в ЗМІ поширилася стаття Інституту медичних досліджень Гарвана в Австралії. Дослідницька група виявила, що латеральна габенула, ділянка головного мозку, яка відповідає за реакцію винагороди, може відігравати певну роль у харчуванні, пов’язаному зі стресом. Дослідники виявили, що при стресі ця ділянка головного мозку не пригнічує реакцію винагороди так, як мала б. Однак у цьому дослідженні суб’єктами були миші, а не люди, а вплив стресу відмічено лише у мишей, які споживали дієту з високим вмістом жиру.

Проте людський мозок також має латеральний вузол, і ми знаємо, що переживання стресу може призвести до підвищення його активності, одночасно знижуючи ефективність контрольних зон.

З часом це може призвести до петлі зворотного зв’язку, що може спричинити надмірне переїдання. У той же час ми з нижчою ймовірністю виберемо самоконтроль, щоб зупинитися, що призведе до збільшення маси тіла у деяких осіб.

Коли головний мозок відчуває стрес, він сигналізує про вивільнення гормонів, деякі з яких впливають на апетит і масу тіла. Одним із них є кортизол, який, ймовірно, призводить до збільшення споживання їжі. А інсулін сигналізує тілу зберігати енергію у вигляді жиру.

Деякі дослідження показали, що короткочасний стрес — наприклад, дотримання дедлайну — може призвести до зменшення споживання їжі. Але тривалі стресові фактори можуть зумовити збільшення споживання їжі. Підраховано, що 40% людей збільшують споживання їжі, коли піддаються певному стресу, тоді як 40% зменшують споживання, а 20% не змінюють його. Наприклад, люди з більшою масою тіла, як правило, їдять більше у відповідь на стрес, ніж люди з меншою масою тіла. А ті, хто намагається дотримуватися суворої дієти, у стресових ситуаціях також збільшують споживання їжі більше, ніж ті, хто не дотримується дієти.

Щоб допомогти пацієнтам впоратися зі стресовими факторами, не звертаючись до їжі, можна заохочувати їх до вправ, медитацій чи йоги, зосередитися на покращанні сну, а також заохочувати їх до вирішення проблем, пов’язаних із роботою та особистими стосунками.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті