Мікробіом — наша перша лінія захисту від хвороб, інфекцій і атаки патогенів. Мікробіота стимулює імунну систему, розщеплює потенційно токсичні сполуки їжі, синтезує певні вітаміни та амінокислоти, а також забезпечує захист від патогенних організмів, які можуть потрапляти в організм людини.
Мікробіом складається з мікробів, які є як корисними, так і потенційно шкідливими. Більшість із них є симбіотичними (приносять користь організму), а деякі, у меншій кількості, є патогенними (зумовлюють захворювання). У здоровому організмі патогенна і симбіотична мікробіота співіснують без проблем. Але якщо в цьому балансі виникає порушення — спричинене інфекційними захворюваннями, певними дієтами або тривалим прийомом антибіотиків чи інших ліків, що знищують бактерії, — може виникати дисбактеріоз. Дієти з низьким вмістом клітковини також можуть викликати цей стан. У результаті організм може стати більш сприйнятливим до захворювань.
Дисбактеріоз може виявлятися такими ознаками, як біль у животі, здуття, нудота, зміни в роботі кишечнику. Однак деякий час він може мати безсимптомний перебіг.
У терапії дисбактеріозу можуть застосовуватися пробіотики, такі як Ентерожерміна, Лінекс, Лактіалє тощо. Пробіотики містять специфічні бактерії та дріжджі. Вони можуть використовуватися з метою збільшення кількості корисних бактерій, біорізноманіття мікробіому кишечнику.
Дієта з високим вмістом клітковини може впливати на тип і кількість мікробіоти в кишечнику. Одним із продуктів метаболізму мікрофлори кишечнику є коротколанцюгові жирні кислоти (КЛЖК). КЛЖК виділяються в результаті бродіння. Це знижує рН товстої кишки, що, у свою чергу, визначає тип наявної мікробіоти, яка вижила б у цьому кислому середовищі. Продукти, які підтримують підвищений рівень КЛЖК, — це неперетравлювані вуглеводи та клітковина, які стимулюють розмноження корисної мікрофлори, такі як інулін, стійкий крохмаль, камедь (пребіотики). Існують дієтичні добавки, що містять пребіотики. Природними джерелами пребіотичних волокон є фрукти, овочі, квасоля, цільні злаки. Велика кількість пребіотичних волокон міститься в сирих варіантах таких продуктів, як часник, цибуля, спаржа, банани, морські водорості, зелень кульбаби, топінамбур. Однак варто враховувати, що споживання пребіотичних продуктів у великій кількості, особливо раптово, може збільшити газоутворення (метеоризм) і здуття живота.
Пресслужба «Щотижневик АПТЕКА»
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим