Що таке вітамін А?
Вітамін A (рисунок) — це назва не однієї хімічної сполуки, а цілої групи жиророзчинних речовин, до якої належать такі види, як ретиноїди — ретинол (вітамін A1, аксерофтол), дегідроретинол (вітамін А2), ретиналь (ретинен, альдегід вітаміну A1), ретиноєва кислота і провітаміни (попередники) — каротиноїди, серед яких найважливішим є β-каротин1.

Цей жиророзчинний вітамінний комплекс відіграє важливу роль у підтримці нормального зору, імунної системи, репродуктивної функції, росту та розвитку, а також сприяє нормальній роботі серця, легень та інших органів (Huang Z. et al., 2018).
У чому міститься вітамін А?
У разі, коли виникає питання, де взяти вітамін А, довго думати не доводиться, адже він у значній кількості міститься в їжі.
Зокрема, у раціоні людини міститься 2 джерела вітаміну А: попередньо сформований — ретинолу ацетат, пальмітат і ретинілові ефіри, та попередники — каротиноїди провітаміну А. Попередньо сформований вітамін А міститься в продуктах тваринного походження, включно з молочними продуктами, яйцями, рибою та м’ясом, а каротиноїди (бета-каротин, альфа-каротин, бета-криптоксантин) — у рослинних продуктах. В організмі каротиноїди за допомогою спеціального ферменту перетворюються в сформований вітамін А.
Варто зазначити, що в продуктах харчування можна знайти й інші каротиноїди, такі як лікопін, лютеїн і зеаксантин. Проте ці біологічно активні речовини не перетворюються на вітамін А і називаються непровітамінними каротиноїдами (Toti E. et al., 2018).
Окрім основних продуктових джерел вітамін А доступний також у вигляді дієтичних добавок, зазвичай у формі ретинолу ацетату або ретинолу пальмітату та бета-каротину, або ж комбінації попередньо сформованого ретинолу пальмітату та провітаміну А як у складі більшості полівітамінних мінеральних комплексів, так і окремо.
Необхідна кількість вітаміну А для організму залежить від віку та статі людини (таблиця).
Віковий діапазон | Дозування вітаміну А (мкг РЕ) |
0–6 міс | 400 |
7 міс — 10 років | 500 |
11–17 років | 600 |
Дорослі чоловіки та жінки (18–59 років) |
1000 |
Вагітні додатково до норми | +300 |
Жінки, що годують грудьми, додатково до норми | +350 |
Чоловіки та жінки від 60 років | 600 |
Попри те, що в сучасному світі більшість людей отримує достатню кількість ретинолу з харчових джерел, у певних регіонах все ще фіксують випадки його дефіциту, особливо у дітей.
Проблеми з отриманням достатньої кількості вітаміну А можуть мати наступні групи населення:
- недоношені діти;
- вагітні та жінки, які годують грудьми
- хворі на муковісцидоз, хворобу Крона, виразковий коліт, целіакію.
Одним з проявів дефіциту ретинолу є нездатність бачити при слабкому освітленні (ксерофтальмія), що в разі відсутності лікування може призвести до розвитку сліпоти (Gilbert C., 2013).
Тривалий дефіцит вітаміну А також може зумовити підвищений ризик розвитку низки респіраторних та інфекційних захворювань, серед яких пневмонія, кір, діарея, анемія та навіть може підвищити ймовірність летального наслідку (Imdad A. et al., 2022).
Так, встановлено, що особи, які їдять багато продуктів, що містять бета-каротин, можуть мати нижчий ризик розвитку певних видів онкопатології, зокрема раку легень (Demetrius A., 1999).
Вікова дегенерація жовтої плями (ВДЖП) — це втрата центрального зору, яка є найпоширенішою причиною втрати зору у осіб літнього віку. У дослідженнях виявлено, що добавки, які містять вітаміни С і Е, цинк і бета-каротин, допомагають уповільнити швидкість втрати зору у хворих із ВДЖП (Arch Ophthalmol., 2001).
Прийом лікарських засобів із високими дозами вітаміну А може допомогти запобігти випадкам розвитку кору та знизити ризик смерті від цього захворювання (Huiming Y. et al., 2005).
Чи може вітамін А бути шкідливим?
Попри те, що більшість вчених говорять про ретинол, як про корисний вітамін для організму, це не завжди так. Надмірне споживання деяких форм вітаміну А може бути шкідливим (Olson J.M. et al., 2023).
Наприклад, надмірна кількість ретинолу пальмітату може провокувати розвиток головного болю, затуманення зору, нудоту, запаморочення, біль у м’язах і проблеми з координацією, а у важких випадках при прийомі занадто великої кількості навіть призводити до летального наслідку (Olson J.M. et al., 2023).
Зловживання вітаміном А, зокрема ретинолом пальмітатом та ацетатом, під час вагітності може спричинити вроджені вади у дитини, зокрема розвиток аномалій очей, черепу, вад легень та серця (Abadie R.B. et al., 2023).
А якщо взяти до уваги бета-каротин, то він не спричиняє тих самих проблем, що й ретинол пальмітат, проте його підвищений рівень в організмі може забарвити шкіру в жовто-помаранчевий колір. У клінічній практиці цей стан дістав назву «каротинемія», він частіше виявляється у немовлят і дітей раннього віку, а також вегетаріанців. Призвести до розвитку цього патологічного стану можуть й такі захворювання, як гіпотиреоз, патологія печінки, цукровий діабет, нервова анорексія та захворювання нирок (Al Nasser Y. et al., 2023).
Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами ods.od.nih.gov
1Scientific Committee on Consumer Safety SCCS OPINION ON Vitamin A (Retinol, Retinyl Acetate, Retinyl Palmitate) (health.ec.europa.eu).
2Адаптовано з Наказу від 03.09.2017 р. № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії» (норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії).
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим