Про таємниці, які «приховує» вітамін В8

30 Грудня 2024 2:00 Поділитися
Щоб підтримати своє здоров’я та самопочуття, важливо усвідомлювати велике значення, яке має в цьому раціон харчування. Розуміння багатства біологічно активних речовин, що забезпечує їжа, може мати трансформаційний вплив на тіло, розум і загальний стан здоров’я. Зокрема, йдеться й про таку важливу сполуку, як інозитол, що відіграє важливу роль у низці функцій організму, включно з контролем рівня цукру в плазмі крові, метаболізмом жирів та передачею нервових імпульсів.

Вітамін В8: короткий огляд

Тривалий час інозитол вважали вітаміном групи В, тому й назва — вітамін В8. Однак насправді він не вважається основною поживною речовиною, оскільки утворюється з глюкози (Caputo M. et al., 2020).

Інозитол (або інозит, або циклогексангексаол, або вітамін В8) — це цукровий спирт із шестивуглецевою кільцевою структурою, який має 9 стереоізомерів, серед яких виділяються своїми властивостями міоінозитол (MI) та дихіроінозитол (DХI), які наявні в організмі людини (Zarezadeh M. et al., 2021). Варто відмітити, що ця сполука суттєво впливає на різні метаболічні та фізіологічні процеси в організмі.

Визначено, що вітамін В8 відіграє важливу роль у метаболізмі ліпідів, бере участь у формуванні  опорно-рухового апарату, репродукції та має сприятливий вплив на нервову систему організму. Він також є ключовим компонентом фосфоліпідів клітинних мембран у формі інозитолтрифосфату, який має важливе значення у G-протеїн-залежних шляхах, що передають сигнал деяких гормонів, зокрема вазопресину, тиреотропін-рилізинг-гормону, тиреотропного гормону, ангіотензину II і гонадотропін-рилізинг-гормону. Крім того, вітамін В8 діє як осмоліт у деяких тканинах та сприяє поглинанню глюкози шляхом підвищення чутливості до інсуліну (Zarezadeh M. et al., 2021).

Зокрема, підвищуючи чутливість до інсуліну, інозитол допомагає підтримувати збалансований рівень глюкози, потенційно приносячи користь особам з резистентністю до інсуліну або тим, хто має ризик розвитку цукрового діабету II типу. У клінічних даних підтверджений сприятливий вплив міоінозитолу шляхом зниження рівня глікемії, гіперінсулінемії та буферизації негативних ефектів тривалої стимуляції інсуліном на жирову тканину та ендокринну систему (Bevilacqua A. et al., 2018).

Інтерес до вітаміну В8 як можливої ​​молекули-«антидепресанту» з’явився тоді, коли в дослідженні виявили зниження його концентрації в спинномозковій рідині у пацієнтів із розладами настрою. Наразі визначено, що інозитол поліпшує передачу сигналів серотоніну та дофаміну, нейромедіаторів, які безпосередньо беруть участь у регуляції настрою, що свідчить про його терапевтичний потенціал у сфері психічного здоров’я, зокрема й з метою зменшення вираженості симптомів депресії та тривоги (Concerto C. et al., 2023). У попередніх дослідженнях зафіксовано, що прийом інозитолу зумовлює позитивний ефект у відновленні фізіологічних внутрішньоклітинних рівнів у таких станах, як обсесивно-компульсивний та панічний розлади, підкреслюючи тим самим зв’язок між нижчими рівнями інозитолу та патофізіологією депресії (Lepore E. et al., 2021).

Завдяки здатності сприяти активності фолікулостимулювального гормону вітамін В8 є потенційно корисною сполукою для людей, які стикаються з проблемами фертильності, особливо для жінок із синдромом полікістозу яєчників (СПКЯ) (Gambioli R. et al., 2021; Zhang J. et al., 2021). У дослідженнях виявлено збільшення кількості та якості ооцитів (незрілих яйцеклітин в яєчнику) після прийому міоінозитолу у жінок, які пройшли екстракорпоральне запліднення (Zarezadeh M. et al., 2021).

У яких продуктах міститься вітамін В8?

У людини біосинтез міоінозиту в основному відбувається в нирках зі швидкістю, що наближається до 4 г/добу. Визначено, що кожна нирка виробляє близько 2 г міоінозиту на добу, а середнє споживання з їжею становить 0,5–1,0 г цієї речовини на добу (DiNicolantonio J.J. et al., 2022). Позаниркові тканини, такі як головний мозок, яєчка та печінка, також сприяють ендогенному виробленню інозиту (Caputo M. et al., 2020).

Попри те що основна частина вітаміну В8 утворюється  в організмі, він також може надходити і з екзогенних джерел (Zarezadeh M. et al., 2021), а саме з їжею у вільних формах, у вигляді фосфоліпіду, що містить інозитол, або у вигляді фітинової кислоти (Caputo M. et al., 2020).

Тобто, щоб збільшити споживання вітаміну В8, можна додати до свого раціону різноманітні продукти, де він міститься (цільнозернові продукти, цитрусові, квасоля, сочевиця, горіхи, насіння, зелень, м’ясні субпродукти, гриби тощо) (Bevilacqua A. et al., 2018; Caputo M. et al., 2020).

Що гірше — надмірна кількість чи дефіцит?

На жаль, потреба, як і добова норма, у харчовому вітаміні В8 для людей не визначена. У дослідженні встановлено, що споживання міоінозитолу по 18 г протягом 3 міс або 4 г протягом 12 міс було безпечним та добре переносилося (для прикладу 120 мл грейпфрутового соку містить близько 470 мг міоінозитолу). А у разі, якщо все-таки матиме місце надходження вітаміну В8 до організму з надлишком, можуть виникнути такі побічні ефекти, як нудота, підвищене газоутворення та діарея (DiNicolantonio J.J. et al., 2022).

Дефіцит інозитолу виникає, коли залежне від їжі споживання, а також кишкове та клітинне поглинання знижуються, а катаболізм і виведення підвищуються (Zarezadeh M. et al., 2021). Споживання кави, вікові зміни, застосування антибіотиків, споживання цукру та рафінованих вуглеводів, дефіцит натрію, резистентність до інсуліну та цукровий діабет I та II типів — чинники, які можуть значно збільшувати потребу у вітаміні В8 та призводити до його дефіциту, або навіть «авітамінозу» (DiNicolantonio J.J. et al., 2022).

Так, дефіцит інозитолу корелює з низкою хронічних хвороб, включно з метаболічним синдромом, цукровим діабетом, СПКЯ, онкозахворюванням (особливо новоутвореннями легень та молочних залоз), неврологічними та психіатричними розладами, зокрема хворобами Альцгеймера і Паркінсона, бічним аміотрофічним склерозом і депресією. Недостатнє споживання матір’ю під час вагітності продуктів з інозитолом може вплинути на фізіологічний розвиток плода: у декількох дослідженнях повідомляють про взаємозв’язок між нижчими рівнями міоінозитолу і ризиком розвитку вад черепно-лицевої тканини та нервової трубки (Lepore E. et al., 2021).

Отже, значний негативний вплив на здоров’я зумовлює саме дефіцит вітаміну В8, усунути який можна за допомогою корекції раціону. Адже споживання продуктів, багатих на інозитол, може значно поліпшити стан здоров’я, пропонуючи низку бенефітів зі своєї сторони. Однак не варто забувати, що ці продукти, як би потужно вони не зміцнювали здоров’я, мають бути частиною різноманітного харчування та правильного способу життя. Здоров’я — це не лише те, що людина їсть, а й комплексний підхід, що, зокрема, включає належну фізичну активність, достатній відпочинок та сон.

Інна Грабова

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті