За прогнозами синоптиків, в Україні вже встановлюється на постійній основі тепла погода. Однак підвищення температури повітря, при тому одразу до таких аномальних показників для нашого регіону, асоціюється зі зростанням захворюваності на гострі кишкові інфекції, які становлять близько 20% у структурі інфекційної патології в цілому. Поширення кишкових інфекцій у теплу пору зумовлюють прискорене розмноження збудників, збільшення чисельності та активності комах, що можуть переносити патогени, інтенсифікація реалізації свіжих овочів та фруктів, неможливість забезпечення належних умов зберігання продуктів під час відпочинку поза межами помешкань тощо.
«Несонячна» статистика
У 2024 р., як повідомляє Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України, зареєстровано 60 739 випадків гострих кишкових інфекцій, що на 10,4% більше, ніж за аналогічний період 2023 р. Зокрема, зростання захворюваності фіксується на ентерити, коліти, гастроентерити, харчові токсикоінфекції (на 12%), ротавірусну інфекцію (на 15%) та інші гострі кишкові інфекції, спричинені невстановленими збудниками (на 12%). На жаль, прийдешній 2025 р. не став винятком. Лише за 3 міс 2025 р. зареєстровано 11 705 випадків гострих кишкових інфекцій, що на 10% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Окрім того, з початку поточного року відмічено підвищення на 32% захворюваності на ротавірусну інфекцію серед дитячого населення. Водночас цьогоріч зафіксовано суттєве зниження захворюваності на сальмонельоз та шигельоз.
Про основні «літні» інфекції
Гострі кишкові інфекції, що здебільшого «завдають удару» в теплу погоду, охоплюють цілу низку небезпечних захворювань, серед яких дизентерія, сальмонельоз, гастроентерит, вірусний гепатит A, харчові токсикоінфекції, черевний тиф та паратифи. Спричиняти ці недуги можуть різноманітні збудники: як бактерії та їхні токсини, так і віруси.
Інфікування зазвичай відбувається, коли збудник або його токсини потрапляють безпосередньо в ротову порожнину. Провідну роль у передачі кишкових інфекцій відіграє фекально-оральний механізм, коли мікроби можуть потрапити в організм із забрудненою водою, їжею чи через безпосередній контакт з хворою людиною чи носієм. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), встановлено, що кожна 10-та доросла людина та близько 40% дітей віком до 5 років у світі ризикують захворіти через вживання небезпечної їжі, що може бути недостатньо поживною або ж містити шкідливі бактерії, віруси, паразити або хімічні речовини, викликаючи понад 200 захворювань, починаючи від діареї і закінчуючи онкопатологією.
Важливо знати, що симптоми захворювання можуть проявитися не одразу: від моменту потрапляння збудника в організм до появи перших ознак може минути від кількох годин до 7 днів. Вираженість проявів при кишкових інфекціях залежить від локалізації запального процесу та типу захворювання. Проте є й такі симптоми, які є спільними для більшості з них. Підвищення температури тіла, нудота, блювання, біль у животі та діарея — ознаки, які вказують, що у людини, ймовірно, розвивається кишкова хвороба.
Найкращий спосіб уберегтися від кишкових захворювань — це дотримуватися гігієни і не допустити розвитку патології.
Миття рук з милом перед приготуванням та вживанням їжі, використання окремих ножів та дощок для сирих і готових продуктів, ретельне миття овочів та фруктів під проточною водою, уважне ставлення до зберігання продуктів, що швидко псуються, термічна обробка продуктів (за можливості), споживання бутильованої або кип’яченої води — ось ті прості рекомендації, які потенційно можуть уберегти або принаймні суттєво знизити розвиток більшості кишкових інфекцій у прийдешні спекотні дні.
Звісно, не у всіх випадках можливо уникнути небезпеки. У разі появи симптомів кишкової інфекції (нудота, блювання, діарея, біль у животі, підвищена температура тіла) варто рекомендувати негайно звертатися до лікаря. Здебільшого легкі форми хвороб лікуються амбулаторно, і лише у тяжких випадках може знадобитися госпіталізація. Тому антидіарейні, антимікробні препарати, ентеросорбенти, засоби, які пригнічують перистальтику, та препарати електролітів з вуглеводами (сольові сполуки для пероральної регідратації) мають про всяк випадок «про запас» бути в домі. Більше про харчові отруєння та надання допомоги при них дізнайтеся за посиланням www.apteka.ua/article/718120.
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим