Журавлина, що з давніх часів використовується для профілактики інфекцій сечовивідних шляхів (ІСШ), містить проантоціанідини, які пригнічують прилипання Escherichia coli до клітин уротелію. Кокранівський огляд застосування журавлини для лікування та профілактики ІСШ було вперше опубліковано у 1998 р., він оновлювався у 2003, 2004, 2008 і 2012 р. А 17 квітня 2023 р. опубліковано його п’яту версію (Williams G., et at., 2023).
В оновлений огляд додано 26 нових досліджень, завдяки чому їх загальна кількість досягла 50 (8857 рандомізованих учасників).
У 45 дослідженнях порівнювали продукти з журавлини з плацебо або відсутністю специфічного лікування в шести різних групах учасників. 26 із цих 45 досліджень можуть бути метааналізовані щодо результатів симптоматичних ІСШ, підтверджених культуральним дослідженням. Згідно з доказами помірної сили продукти з журавлини знижували ризик розвитку ІСШ (6211 учасників: відношення ризиків (ВР) 0,70, 95% довірчий інтервал (ДІ) 0,58–0,84). Також вони, ймовірно, знижували вірогідність виникнення симптоматичних культурально підтверджених ІСШ у жінок з рецидивними інфекціями (8 досліджень, 1555 учасників: ВР 0,74, 95% ДІ 0,55–0,99), у дітей (5 досліджень, 504 учасники: ВР 0,46, 95% ДІ 0,32–0,68) та в осіб зі схильністю до ІСШ внаслідок втручань (6 досліджень, 1434 учасники: ВР 0,47, 95% ДІ від 0,37 до 0,61). Однак, враховуючи низький рівень достовірності, користь може бути незначною або взагалі відсутньою у чоловіків і жінок, які перебувають у стаціонарах (3 дослідження, 1489 учасників: ВР 0,93, 95% ДІ 0,67–1,30), вагітних (3 дослідження, 765 учасників: ВР 1,06, 95% ДІ 0,75–1,50), або дорослих з нервово-м’язовою дисфункцією та неповним спорожненням сечового міхура (3 дослідження, 464 учасники: ВР 0,97, 95% ДІ 0,78–1,19).
У порівнянні з антибіотиками продукти із журавлини можуть не мати переваг щодо ризику виникнення симптоматичних ІСШ, підтверджених культуральним дослідженням (2 дослідження, 385 учасників: ВР 1,03, 95% ДІ 0,80–1,33) або щодо вірогідності розвитку клінічних симптомів без мікробіологічного підтвердження (2 дослідження, 336 учасників: ВР 1,30, 95% ДІ 0,79–2,14). У порівнянні з пробіотиками продукти із журавлини можуть знизити ризик виникнення симптоматичних ІСШ, підтверджених культуральним дослідженням (3 дослідження, 215 учасників: ВР 0,39, 95% ДІ 0,27–0,56). Незрозуміло, чи відрізняється ефективність соку чи сухого екстракту журавлини в таблетках або різних доз цих продуктів, оскільки достовірність доказів була дуже низькою.
Кількість учасників зі шлунково-кишковими побічними ефектами, ймовірно, не відрізняється серед тих, хто вживав продукти із журавлини, і тих, хто отримував плацебо або не отримував специфічного лікування. Не було чіткого зв’язку між дотриманням терапії та ризиком розвитку повторних ІСШ.
Автори зробили висновок, що отримані дані підтверджують доцільність використання продуктів із журавлини для зниження ризику розвитку симптоматичних культурально підтверджених інфекцій у жінок з рецидивами ІСШ, у дітей та осіб, схильних до таких інфекцій після втручання. Наявні на цей момент докази не підтверджують позитивний вплив їх вживання літніми людьми, пацієнтами з проблемами спорожнення сечового міхура або вагітними.
«У попередніх версіях цього огляду не було достатньо доказів для визначення ефективності, а в цьому оновленому огляді кількість даних дозволила зробити нові висновки», — зазначив провідний автор, професор Джонатан Крейг (Jonathan Craig) з Університету Фліндерс (Flinders University), Австралія. Тим не менш, необхідні подальші рандомізовані контрольовані дослідження, щоб отримати більше ясності щодо того, кому корисні продукти із журавлини при ІСШ, підсумували учасники робочої групи.
За матеріалами www.cochranelibrary.com; news.flinders.edu.au
Коментарі