Environmental Working Group, некомерційна організація, що займається покращанням здоров’я людини та навколишнього середовища, опублікувала щорічний звіт про списки «чистих» продуктів, що базуються на кількості пестицидів у них.
Дослідники Environmental Working Group отримують дані від Міністерства сільського господарства та Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) щодо кількості пестицидів у продуктах рослинного походження. Після аналізу понад 44 тис. зразків фруктів та овочів, робоча група з охорони навколишнього середовища виявила, що більше 70% традиційно вирощеної продукції містить залишки пестицидів.
У список «Брудна дюжина» увійшли полуниця, шпинат, капуста з гірчицею, нектарини, яблука, виноград, перець, вишня, персики, груші, селера та помідори.
До списку «Чисті 15» внесені авокадо, солодка кукурудза, ананас, цибуля, папая, горошок, спаржа, медова диня, ківі, капуста, гриби, канталупа, манго, кавун і солодка картопля.
Сенс цих рейтингів полягає в тому, щоб дати людям інформацію, аби вони могли вибрати, купувати органічні чи неорганічні продукти. У той же час варто пам’ятати, що невелика кількість хімікатів у продуктах, вирощених традиційним способом, не становить небезпеки для здоров’я. Навіть якщо з’їсти 850 яблук з найвищим вмістом пестицидів за день, це не призведе до будь-якого поганого ефекту від їх наявності.
Щодо того, скільки продуктів можна з’їсти, то найкраща порада — половину тарілки повинні становити фрукти та овочі. Відповідно до поточних дієтичних рекомендацій для американців, дорослим рекомендовано щодня споживати 2,5 еквівалента склянки овочів і 2 еквіваленти склянки фруктів.
За матеріалами www.medscape.com
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим