У цей час достатку, коли смачна на смак, хоча й нездорова їжа поширена повсюдно, чи варто дивуватися тому, що стільки часу було витрачено на пошук речовин, які мають приємний смак без усього шкідливого багажу, який приходить, скажімо, з цукром?
Еритритол — це цукровий спирт, який зустрічається в природі, тому виробникам не потрібно позначати його як штучний підсолоджувач.
Ми не можемо отримати з нього енергію: при швидкому всмоктуванні через тонкий кишечник переважна більшість еритритолу виводиться з сечею в незміненому вигляді. Бактерії ротової порожнини також не можуть метаболізувати його, тобто він не сприяє розвитку карієсу, а численні дослідження показали, що він не підвищує рівень глюкози в крові чи інсуліну.
Учені провели метаболомічний аналіз більше 1000 осіб, яких перевіряли з приводу серцевих захворювань. Ті, у кого виявили серйозні несприятливі серцево-судинні захворювання, мали значно вищий рівень еритритолу порівняно з особами без цих хвороб.
Однак те, що рівень еритритолу вищий у людей, у яких частіше виникають серцеві напади, не означає, що саме еритритол викликає їх. Люди, які споживають цукрозамінники, можуть значною мірою відрізнятися від тих, хто цього не робить, наприклад мати цукровий діабет чи вищий індекс маси тіла (ІМТ).
Окрім цього, дослідники намагалися виявити зв’язок між еритритолом та швидшим згортанням крові. Однак учені перевіряли цю теорію на концентрації еритритолу, яка у 3 рази вища за нормальну концентрацію згідно з показниками Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA). Тож результати цього досліду були не зовсім валідними.
Отже, зараз не варто хвилюватися про замінники цукру. Хоча шкода від них все ще здебільшого теоретична, а шкода цукру — реальна.
За матеріалами www.nature.com
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим