У той час як деякі люди їдять менше під час стресу, основна маса їдять більше, ніж зазвичай, і обирають калорійні страви з високим вмістом цукру та жиру.
Щоб зрозуміти, що зумовлює такі харчові звички, команда з Інституту медичних досліджень Гарвана (Garvan Institute of Medical Research) дослідила на моделях мишей, як різні ділянки головного мозку реагують на хронічний стрес під час дотримання різних дієт.
Команда виявила, що стрес переважає природну реакцію головного мозку на ситість, що призводить до безперервних сигналів, які спонукають до вживання більш смачної їжі. Це відбувається в частині головного мозку, що називається латеральною габенулою, яка при активації зазвичай гасить ці сигнали винагороди.
Науковці виявили, що миші зі стресом на дієті з високим вмістом жиру набрали вдвічі більше маси тіла, ніж миші на тій самій дієті, які не зазнавали стресу.
Хронічний стрес у поєднанні з висококалорійною дієтою може стимулювати споживання все більшої кількості їжі, а також перевагу солодкої, дуже смачної їжі, тим самим сприяючи збільшенню маси тіла та ожирінню.
Потім дослідники провели «тест на перевагу сукралози», дозволяючи мишам обирати воду або звичайну, або штучно підсолоджену.
Миші, які перебували під впливом стресу на дієті з високим вмістом жиру, споживали втричі більше сукралози, ніж миші на дієті з високим вмістом жиру без стресу, що свідчить про те, що стрес стимулює потяг до солодкої, смачної їжі.
Дослідники зазначили, що їх висновки визначають стрес як критичний регулятор харчових звичок, який може переважити природну здатність головного мозку балансувати енергетичні потреби.
Це дослідження підкреслює, наскільки стрес може поставити під загрозу здоровий енергетичний обмін. Це нагадування про те, що важливо уникати стресу та дотримуватися правил здорового способу життя.
За матеріалами www.garvan.org.au
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим