Здатність кави стимулювати діяльність головного мозку зазвичай приписують кофеїну, але нові дослідження показують, що можуть бути інші механізми, які пояснюють цей ефект.
Деякі сполуки в каві, включаючи кофеїн і хлорогенову кислоту, виявляють добре задокументовані психоактивні ефекти, але психологічний вплив споживання кави/кофеїну в цілому залишається предметом дискусій.
Науковці досліджували нейробіологічний вплив кави на мобілізацію мозкової діяльності за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії (фМРТ) у стані спокою.
Учасниками були 47 загалом здорових дорослих, які регулярно випивали мінімум 1 чашку кави на день. Учасники утримувалися від вживання продуктів або напоїв з кофеїном принаймні за 3 год до проходження фМРТ.
Щоб оцінити специфічний вплив споживання кави з кофеїном, 30 учасникам дали гарячу воду з такою ж кількістю кофеїну, але не давали каву.
Дослідники провели 2 фМРТ-сканування — одне до і одне через 30 хв після вживання кави або води з кофеїном.
Вживання і кави, і кофеїну у воді призвели до зниження функціонального зв’язку мережі головного мозку, яка зазвичай активна під час саморефлексії в стані спокою.
Це відкриття свідчить про те, що споживання кави або кофеїну підвищило готовність людей переходити від стану спокою до діяльності, пов’язаної із завданнями, відзначають дослідники.
Однак кава, на відміну від чистого кофеїну, також посилила зв’язок у частках головного мозку, які пов’язані з робочою пам’яттю, когнітивним контролем і цілеспрямованою поведінкою.
Простіше кажучи, після вживання кави люди демонстрували підвищений стан готовності, вони були більш чуйними та уважними до зовнішніх подразників.
Дослідники повідомляють, що спостереження можуть стати науковою основою для загальноприйнятої думки про те, що кава підвищує пильність і когнітивні функції. Необхідні подальші дослідження, щоб відрізнити вплив кофеїну від загального досвіду вживання кави.
Обмеженням дослідження є відсутність контрольної вибірки тих, хто не п’є каву, або альтернативної групи, яка вживала каву без кофеїну (щоб виключити ефект плацебо від споживання кави).
За матеріалами www.frontiersin.org
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим