Ключова функція імунної системи людини — запобігання проникненню в організм різноманітних патогенів. У прохолодну пору року чи під час епідемічних спалахів імунна система працює в посиленому режимі, тому потребує особливої підтримки.
Збалансований рівень аскорбінової кислоти (вітаміну С) сприяє нормальному функціонуванню імунної системи. Як тільки віруси потрапляють до організму людини, починає «діяти» вітамін С. Він індукує утворення лейкоцитів, нейтралізує вільні радикали, регенерує більше власних антиоксидантів організму, підтримуючи таким чином імунну систему і зменшуючи вираженість оксидативного стресу (Колотило Т.Р., 2021). Дослідження показали зменшення тяжкості та тривалості застуди, коли аскорбінова кислота споживається в дозах 0,2 г/добу. Найбільший потенціал вітаміну С у лікуванні застуди виникає, коли його прийом починається протягом 24 год після появи перших симптомів у високих дозах (~8 г на добу) і коли терапія триває щонайменше 5 днів (Bucher A., 2016). Природними джерелами вітаміну С є обліпиха, болгарський перець, чорна смородина, петрушка, цитрусові, картопля, капуста, шпинат, помідори.
Важливість для людини була визнана лише 40 років тому на Близькому Сході. У пацієнтів з дефіцитом цинку відмічали тяжкі імунні дисфункції, вони помирали від інтеркурентних інфекцій у віці до 25 років (Prasad A.S., 2008). Цинк — це мікроелемент для захисту імунної системи, який людина має постійно отримувати з їжі чи харчових добавок, адже організм природно не виробляє та не зберігає його.
Цинк має антиоксидантні, протизапальні, імуномодулювальні та противірусні властивості. Він необхідний для правильного росту та підтримки організму, зміцнення імунітету, прискорення загоєння ран та лікування застуди (Колотило Т.Р., 2021). Дослідження показали, що 80–92 мг цинку на добу можуть зменшити тривалість звичайної застуди до 40% (Hemilä H., 2017). Продукти з високим вмістом цинку: морепродукти, м’ясо, бобові, гарбузове, кунжутне, соняшникове насіння, горіхи (Колотило Т.Р., 2021).
Дослідження свідчать, що достатнє споживання вітаміну С і цинку полегшує симптоми та скорочує тривалість інфекцій дихальних шляхів, включаючи застуду. Крім того, вітамін С і цинк знижують захворюваність і покращують результати лікування пневмонії, малярії та діареї, особливо у дітей (Wintergerst E.S. et al., 2006).
У контексті цієї інформації можна зробити висновок, що додавання вітаміну С і цинку (наприклад препарату Аскоцин або інших вітамінно-мінеральних комплексів) до щоденного раціону може бути ефективним заходом із хорошим профілем безпеки проти вірусних захворювань, що супроводжуються зниженням імунітету (Maggini S. et al., 2012).
Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим