Зберігання ліків та медичних виробів: Держлікслужба нагадує про дотримання температурних умов

01 Травня 2024 4:34 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) в Запорізькій обл. у зв’язку з сезонним підвищенням температури повітря нагадує про уважне ставлення до умов зберігання лікарських засобів та медичних виробів, які зазначені на упаковках, в інструкціях для медичного застосування лікарського засобу, та сумлінне виконання таких вимог.

Для кожного лікарського засобу визначено температурні обмеження, які мають бути забезпечені при його транспортуванні та зберіганні. Якщо на упаковках ліків або в інструкціях для медичного застосування не вказано конкретних умов зберігання, то необхідно розуміти наступне:

  • «зберігання у холодильнику» — це температура від 2° до 8° С;
  • «зберігання у холодному чи прохолодному місці» — від 8° С до 15° С;
  • «зберігання при кімнатній температурі» — від 15° С до 25° С;
  • «зберігання в захищеному від світла місці» — лікарський засіб має зберігатися в місці, яке виключає можливість попадання світла;
  • «зберігання у темному місці» — це зберігання препарату в оригінальній вторинній упаковці;
  • «зберігання у сухому місці» — це зберігання при відносній вологості повітря не більше 60% (найбільше стосується лікарської рослинної сировини).

Відповідно до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)» (далі — Ліцензійні умови) ліцензіат має забезпечити додержання визначених виробником загальних та специфічних умов зберігання лікарських засобів на всіх етапах оптової торгівлі, у тому числі під час транспортування.

Перевезення ліків, що потребують особливих температурних умов зберігання, здійснюється тільки спеціально обладнаним транспортом, оснащеним рефрижераторними установками, які обладнуються пристроями для постійного моніторингу температури або термоконтейнерами.

Виробничі приміщення аптеки обладнуються устаткуванням для постійного забезпечення належного зберігання ліків (шафи, стелажі, холодильники, сейфи тощо) та засобами для здійснення контролю за температурою і відносною вологістю повітря.

Також ліцензіатом забезпечується справність усіх засобів вимірювальної техніки і проведення їх періодичної повірки або калібрування. За наявності ліків, які потребують особливих умов зберігання, ліцензіат виконує вимоги законодавства в частині зберігання таких препаратів.

Транспортний засіб для перевезення лікарських засобів повинен відповідати визначеним виробником умовам зберігання, слід забезпечувати проведення систематичного вологого прибирання з використанням дезінфекційних засобів.

Зал для обслуговування населення з метою забезпечення відповідного зберігання лікарських засобів під час їх продажу устатковується обладнанням для постійного забезпечення відповідного температурного режиму та засобами для здійснення контролю за температурою.

За матеріалами dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті