Вітамін С у дослідженнях

18 Червня 2024 11:53 Поділитися
Сучасні люди зазвичай не замислюються над тим, що сталося б, якби свіжих овочів і фруктів не було б у їх раціоні харчування, а от ще кілька століть тому моряки, які не сильно переймалися щодо якості та поживності своєї їжі, змушені були страждати через кровоточиві ясна, хиткі зуби, крововиливи під шкіру, уповільнене загоєння ран тощо. Причиною тому була цинга — дефіцит добре відомої сьогодні, але такої невідомої ще кілька століть тому аскорбінової кислоти. Лише в 1930-х роках американському біохіміку Альберту Сент-Дьєрдьі (Szent-Györgyi Albert) вдалося відкрити цю поживну речовину, а пізніше визначити її провідну роль для організму (Carpenter K.J., 2012).

Для чого потрібний вітамін С?

Вітамін С, що також відомий як «L-аскорбінова кислота», — необхідна для нормального росту і розвитку організму поживна сполука.

Норма споживання вітаміну С

Незважаючи на те що кількість вітаміну С, потрібна для профілактики, зокрема цинги, є відносно низькою (~10 мг/добу), рекомендовані дієтичні споживання його в рази перевищують кількість інших вітамінів (Carr A.C. et al., 2017).

Ґрунтуючись на об’єднаних даних низки досліджень науковці дійшли висновку, що рекомендована дієтична норма вітаміну С має становити 200 мг/добу для більшості дорослого населення, щоб максимізувати потенційну користь вітаміну для здоров’я з мінімальним ризиком неадекватного або негативного впливу на здоров’я (Frei B. et al., 2012). З метою профілактики рекомендується прийом вітаміну С у визначених дієтичних дозуваннях, чого здебільшого недостатньо при підвищених метаболічних потребах, які зазвичай виникають в організмі на тлі захворювання, — для їх компенсації дозу слід підвищити (Carr A.C. et al., 2017).

У складі чого є вітамін С?

Оскільки організм людини не синтезує вітамін С, основним джерелом його поповнення є їжа — цитрусові, ягоди, картопля, помідори, солодкий перець, капуста, шпинат тощо. У разі коли продукти харчування не сповна забезпечують потреби організму в поживних речовинах, зокрема і у вітаміні С, лікар може рекомендувати додатковий прийом лікарських засобів, які його містять.

Як аскорбінова кислота впливає на організм?

Аскорбінова кислота — це потужний антиоксидант завдяки своїм відновним властивостям. Вона допомагає захистити клітини організму від впливу вільних радикалів — молекул, які утворюються при окисному стресі, та, як виявлено в дослідженнях, можуть відігравати провідну роль у розвитку захворювань серця, онкопатологій та ін. (Jacob R.A., 2002). Однією з ключових функцій аскорбінової кислоти є підтримка адекватної відповіді імунної системи в боротьбі проти патогенів, а також підвищення різних функцій імунних клітин при лікуванні респіраторних та системних інфекцій (Carr A.C. et al., 2017).

Окрім потужних антиоксидантних властивостей, вітамін С виконує й інші важливі функції в організмі.

  • Серцево-судинні хвороби залишаються однією з провідних причин смерті у всьому світі. Аскорбінова кислота є поживною речовиною, яка застосовується для терапії серцево-судинних захворювань, що пояснюється її протизапальними властивостями (Zhu N. et al., 2021). Наприклад, науковцям вдалося визначити, що прийом вітаміну С у дозі щонайменше 500 мг має вплив на артеріальний тиск та може призводити до його зниження (Guan Y. et al., 2020).
  • У дослідженнях зафіксовано, що споживання аскорбінової кислоти може потенційно підвищити метаболічну функцію організму, одночасно помітно знижуючи рівень загального холестерину у пацієнтів із цукровим діабетом ІІ типу та метаболічним синдромом (Dludla P.V. et al., 2022).
  • Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визнала анемію глобальною проблемою у сфері охорони здоров’я, що виникає як у країнах, що розвиваються, так і в розвинених, що має багато серйозних наслідків для здоров’я. Незважаючи на багатофакторну патофізіологію анемії, найпоширенішою її причиною є недостатність мікроелементів, зокрема одним з найпоширеніших є дефіцит заліза. Так, у дослідженні встановлено, що одночасний прийом заліза та вітаміну С, який може підвищити біодоступність заліза за допомогою підвищення засвоюваності негемового заліза, може бути ефективним у збільшенні кількості заліза у молодих жінок з метою запобігання розвитку залізодефіцитної анемії (Skolmowska D. et al., 2022).
  • У деяких дослідженнях більш високі дози споживання вітаміну С, зокрема, якщо приймати його в дозі 1000 мг/добу, асоціюються з нижчим ризиком утворення катаракти (Rautiainen S. et al., 2010; Falkowska M. et al., 2023).
  • Аскорбінова кислота відіграє ключову роль у підтримці здоров’я шкіри (підвищенні синтезу колагену, що сприяє збереженню пружності та здоров’я шкіри, захисту від ультрафіолетового випромінювання, формуванню рогового шару та диференціації епітелію, а також загоєнню ран і мінімізації утворення рубців) (Pullar J.M. et al., 2017).
  • Окрім вищезазначеного, варто підкреслити, що прийом вітаміну С може сприяти підвищенню мотивації до роботи, концентрації уваги та когнітивних функцій (Sim M. et al., 2022), від чого ще більше підвищується його користь.

Попри визначену користь захоплюватися аскорбіновою кислотою та вживати її безконтрольно, до того ж у високих дозах, не варто, адже це може мати зворотний — негативний ефект. А поки сподіваємося, що в майбутньому науковцям вдасться визначити й інші корисні властивості аскорбінової кислоти, а отримані знання зможуть застосовуватися при лікуванні різних хвороб.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті