Чим корисна омега-3?

21 Червня 2024 4:23 Поділитися
Американська кардіологічна асоціація (American Heart Association — AHA) наполегливо рекомендує вживати по 2 порції (140–280 г) риби щотижня, при цьому однією з них має бути риба жирних сортів. Це пов’язано із тим, що у вказаних продуктах містяться важливі для підтримки здоров’я речовини, які є потужним джерелом енергії, білка, жиру та довголанцюгових поліненасичених жирних кислот (ПНЖК), зокрема омега-3, які відіграють важливу роль у профілактиці захворювань та підтримці здоров’я. Про те, що надає омега-3 організму та які її бенефіти — в нижченаведеній статті.

Кожну живу клітину огортають біологічні мембрани, які переважно складаються з ліпідів. Багатокомпонентний склад і організація мембранних ліпідів, включно з різноманітністю ПНЖК, які вони містять, відіграють динамічну роль у підтримці структурної цілісності та функціональності клітини, обміні речовин, регулюванні низки важливих фізіологічних процесів тощо (Ali O. et al., 2023).

З 1929 р., коли вперше описано синдром, викликаний суворими обмеженнями споживання жирів та який проявлявся здебільшого у вигляді шкірних симптомів, таких як еритема з лущенням, випадання волосся, свербіж і підвищена втрата води, стало зрозумілим, що певний вид жиру відіграє провідну роль у підтримці здоров’я шкіри. Слово «незамінні» найкраще описує ці біологічні речовини, оскільки, як пізніше було визначено, людський організм не здатний синтезувати їх і вони можуть надходити лише з їжею. Зокрема, коли говорять про незамінні жирні кислоти, то йдеться про ПНЖК, до яких належить сімейство омега-6 (лінолева кислота та її похідні), а також омега-3 (ейкозапентаєнова (ЕПК), докозагексаєнова (ДГК) й α-ліноленова (АЛК) кислоти) (Balić A. et al., 2020).

Навіщо приймати препарати та споживати продукти, які містять у своєму складі омега-3?

Центром великої кількості наукових досліджень та потенційної користі для здоров’я людини є родина кислот омега-3, серед яких 3 основними є АЛК — міститься переважно в рослинних оліях (лляній, соєвій, рапсовій) та волоських горіхах; ЕПК та ДГК — в рибі та морепродуктах.

При недостатньому споживанні омега-3 жирних кислот порушується діяльність клітинних мембран — здатність утримувати воду, поживні елементи та електроліти, що робить їх більш вразливими та порушує їх природний захист. З часом такі порушення можуть призвести до розвитку низки хвороб, зокрема онкопатології, цукрового діабету, артриту та серцево-судинних захворювань.

Про дослідження, у яких визначено, чому та чим корисна омега-3 для людини?

Попри суперечливе відношення до ненасичених омега-3 кислот протягом останніх років, їх роль у підтримці життєдіяльності організму та здоров’я — досить значна, доказом чому є низка проведених досліджень.

Серцево-судинні захворювання

  • Споживання ненасичених жирних кислот, зокрема АЛК, на 10% знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і на 20% — летальної ішемічної хвороби серця. Це буде особливо актуальним для осіб, які обмежені в споживанні морепродуктів (наприклад ті, хто має алергію на рибу) (Aleix Sala-Vila et al., 2022).

За рекомендацією AHA, наприклад, пацієнтам із наявною ішемічною хворобою серця або ж нещодавно перенесеним інфарктом міокарда рекомендовано споживати близько 1 г/добу ЕПК + ДКГ.

Вагітність та лактація

  • Риба є основним продуктом харчування для жінок під час вагітності як основне дієтичне джерело омега-3 ПНЖК, включно з ДГК та ЕПК, які вкрай необхідні для нейророзвитку плода (Simione M. еt al., 2019). Варто зазначити й те, що немовлята, народжені жінками, що приймали препарати, які містять жирні кислоти омега-3, мали трохи більшу масу тіла та нижчу ймовірність народитися передчасно (до 34 тиж вагітності), ніж діти, народжені жінками з контрольної групи (Imhoff-Kunsch B. еt al., 2012).
  • Отримання достатньої кількості поживних речовин, зокрема ПНЖК, під час вагітності є життєво важливим для запобігання передчасних пологів і сприяння оптимальному здоров’ю дитини та розвитку її нервової системи (Koletzko B. еt al., 2018; Li X. еt al., 2019).
  • Травма головного мозку внаслідок недостатнього надходження кисню є серйозним ускладненням пологів, яке трапляється у 1–3 із кожних 1000 живонароджених дітей, що може призводити до розвитку церебрального паралічу, когнітивних розладів, епілепсії, легеневої гіпертензії та порушення розвитку нервової системи. У попередніх дослідженнях зафіксовано, що ін’єкційне введення емульсії з омега-3 сприяє попередженню загибелі клітин головного мозку та лікарських засобів, які діяли повільно (Zirpoli H. et al., 2024).

У дієтичних рекомендаціях для американців на 2015–2020 рр. зазначено, що жінки, які знаходяться в стані вагітності або годують грудьми, повинні споживати від 40 до 100 г морепродуктів на тиждень.

Дитяче здоров’я

  • Затримка мовного розвитку може бути раннім показником розвитку аутизму — розладу розвитку нервової системи, який характеризується порушенням соціальної взаємодії, вербальної й невербальної комунікації. У клінічному дослідженні немовлята, що споживали риб’ячий жир, який містить омега-3 кислоти, мали значно кращі результати в розвитку мовленнєвих здібностей, що вказує на певну їх користь для раннього розвитку спілкування (Sheppard K.W. еt al., 2017).

Інші хронічні захворювання та розлади

  • Синдром «сухого ока» — поширений патологічний стан, при якому порушення стабільності слізної плівки, запалення та ураження очної поверхні спричиняє дискомфорт та зниження гостроти зору. Пероральний прийом препаратів, що містять омега-3 жирні кислоти, може бути потенційно корисним для підтримки стану зорового апарату та зменшення вираженості симптомів у пацієнтів із синдромом «сухого ока» (Liu A. еt al., 2014).
  • Ревматоїдний артрит — аутоімунне захворювання, яке характеризується хронічним запаленням суглобів, що супроводжується болем, набряками, скутістю і функціональними порушеннями. Споживання омега-3 може допомогти знизити прогресування патології (Kostoglou-Athanassiou I. еt al., 2020).
  • Сонячний вплив — один з поширених факторів, який призводить до зістарювання шкіри. У даних досліджень доведено позитивний ефект від споживання омега-3 жирних кислот при лікуванні дерматологічних захворювань, таких як акне, та використання їх у якості системного ультрафіолетового фотозахисту (Thomsen B.J. еt al., 2020).
  • У сучасних відомостях дійшли висновку про те, що омега-3 ПНЖК з ЕПК ≥60% у дозі ≤1 г/добу будуть сприятливо впливати на симптоми депресії (Liao Y. еt al., 2019).
  • Споживання продуктів, що містять омега-3 ПНЖК, підвищує здатність до навчання, пам’ять, когнітивні здібності та кровообіг у головному мозку. Зокрема, встановлено, що омега-3 кислоти сприяють покращенню миттєвої вербальної пам’яті (Dighriri I.M. еt al., 2022).
  • Споживання ПНЖК є потенційно корисним для підтримки щільності кісток у дорослих. Так, цій категорії населення рекомендується споживати помірну кількість жирних кислот для забезпечення підтримки адекватної кісткової маси, але не метаболічних захворювань (Fang Z.B. еt al., 2023).

Онкопатологія

  • Хоча загальне споживання ПНЖК не впливає на патогенез та перебіг новоутворення ендометрію, більше споживання ЕПК і ДГК жирних кислот пов’язують зі зниженням ризику його розвитку (Arem H. еt al., 2013).
  • У численних експериментальних дослідженнях зафіксовано корисну роль омега-3 ПНЖК у запобіганні патогенезу колоректального раку: їх протипухлинна активність пов’язана з регуляторними ефектами на клітинну проліферацію та апоптоз. Також повідомлялося про антиангіогенні та антиметастатичні ефекти цих жирних кислот (Shin A. еt al., 2020).
  • Чоловіки, які часто їдять морепродукти, зокрема ті, що містять омега-3 кислоти, мають нижчий рівень смертності від онкопатології передміхурової залози (Eshaghian N. еt al., 2023).
  • Рак молочної залози (РМЗ) є 2-м за поширеністю новоутворенням у світі. Визначено, що прийом препаратів з омега-3 ПНЖК є важливим допоміжним методом при хіміотерапії або інших традиційних протипухлинних методах лікування, які сприяють уповільненню росту і зменшенню маси пухлини (протягом перших 15 днів після індукції новоутворення) (Theinel M.H. еt al., 2023).

Як бачимо, відповіддю на питання «Навіщо «п’ють» омегу-3?» є низка проведених досліджень, в яких підтверджено її потенційну користь. Варто наголосити, що враховуючи вищенаведені дані, продукти, які містять ПНЖК, мають включатися до раціону людини, а при їх недостатній кількості рекомендовано вживати дієтичні добавки, що їх містять та широко представлені на сьогодні в аптечному асортименті.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами ods.od.nih.gov
та www.nccih.nih.gov

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті