Омега-3 для підтримки здоров’я головного мозку: користь та шкода

24 Червня 2024 5:38 Поділитися
Морські продукти, які містять у значній кількості омега-3 поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК), були частиною раціону наших предків протягом мільйонів років. Як встановлено в дослідженнях, в епоху палеоліту споживання морської омега-3 кислоти становило близько 660–14 250 мг/добу порівняно з близько 100–200 мг/добу сьогодні. Крім того, співвідношення споживання омега-6 до омега-3 зросло близько з 4:1 у наших предків до 20:1 у сучасного покоління, що, ймовірно, є причиною підвищення рівня низки розладів центральної нервової системи (ЦНС), що наразі відмічається у світі (DiNicolantonio J.J. et al., 2020).

Про омега-3 та їх вплив на організм людини

Омега-3 — це об’єднане поняття для 11 ПНЖК, у структурі яких наявна значна кількість ненасичених вуглецевих зв’язків, через що їх називають поліненасиченими (Kousparou C. et al., 2023).

Близько 20% усієї сухої маси головного мозку складається з жирних кислот, при тому кожна третя жирна кислота в нервовій системі є ПНЖК (DiNicolantonio J.J. et al., 2020).

ПНЖК можна також класифікувати на основі положення початкового подвійного зв’язку щодо омега-метильної групи, що знаходиться на кінці омега-3, -6 чи -9 тощо (Kousparou C. et al., 2023).

Провідне значення мають такі омега-3, як ейкозапентаєнова (ЕПК) та докозагексаєнова (ДГК), що містяться в рибі та морепродуктах, та α-ліноленова (АЛК) — що наявна в продуктах харчування рослинного походження (волоських горіхах, рослинних оліях, пророщених зернах пшениці). Варто зазначити, що користь від АЛК проявляється лише після того, як після споживання вона трансформується в організмі в ЕПК та ДГК (Gammone M.A. et al., 2018).

  • Про користь омега-3 кислот вперше заговорили наприкінці 1970-х років після дослідження їх позитивного впливу на здоров’я корінного гренландського поселення інуїтів, що споживає багато морської риби з високим вмістом ПНЖК та рідко хворіє на серцево-судинні захворювання (O’Keefe J.H. et al., 2000).

На сьогодні визначено, що омега-3 — це антиоксиданти, які проявляють комплексний протизапальний і нейропротекторний ефект, сприяють нормалізації ліпідного обміну та зниженню в’язкості крові, регулюють концентрацію факторів запалення, виявляють антиаритмічні властивості, відповідають за численні клітинні функції, толерантність до глюкози тощо (Gammone M.A. et al., 2018).

Дефіцит ПНЖК може сприяти розвитку дерматиту, ниркової гіпертензії, серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу, артриту, депресії, зниженню опірності організму до інфекції тощо (Kousparou C. et al., 2023).

  • Варто зазначити, що до ПНЖК належать також омега-6 (лінолева, арахідонова) кислоти, які, як і омега-3, не синтезуються в організмі та надходять до нього з продуктів харчування, але, на відміну від останніх, проявляють протилежний біологічний ефект. Зокрема, арахідонова кислота є своєрідною «сигналізацією» організму, що «повідомляє» про порушення роботи імунної та нервової систем. Значна її кількість міститься у фосфоліпідах клітинних мембран, передусім у головному мозку, з неї утворюються простагландини, лейкотрієни, простацикліни і тромбоксани, що відповідають за запальні та алергічні реакції та агрегацію тромбоцитів в організмі (Kousparou C. et al., 2023).
  • На відміну від омега-3 та омега-6 ненасичених жирних кислот, омега-9 жирні кислоти є однією з основних мононенасичених жирних кислот, які містяться в рослинних і тваринних джерелах. Вони можуть синтезуватися в організмі людини, тому вважаються частково незамінними жирними кислотами (Farag M.A. et al., 2022).

Склад жирних кислот у мембранах головного мозку можна змінити за допомогою додаткового їх споживання з урахуванням віку людини.

Наприклад, визначено, що споживання ДГК підвищує її рівні в гліальних клітинах головного мозку, які називають «клеєм нервової системи», оскільки вони допомагають утворювати мієлін і забезпечувати поживними речовинами нейрони.

При цьому співвідношення омега-3 до омега-6 повинно бути 1:1, а не 20:1, як це відбувається у сучасному світі. Незбалансоване співвідношення порушує, серед іншого, цитоархітектуру головного мозку та функціонування, клітинну цілісність та фізіологічний статус імунних клітин. Додаткове споживання ПНЖК, як зафіксовано в дослідженні, може сприяти сповільненню розвитку низки неврологічних і психіатричних симптомів, а також допомогти стабілізувати настрій (DiNicolantonio J.J. et al., 2020; Kousparou C. et al., 2023).

  • Гідрогенізація рослинних олій, яка значно поширена в сучасному світі, призводить до утворення транс-ізомерів ненасичених жирів, які перешкоджають перетворенню вихідних незамінних жирів у жири з більш довгим ланцюгом, а споживання продуктів з високим вмістом омега-6 та трансжирів знижує рівень омега-3 в організмі (DiNicolantonio J.J. et al., 2020).

Користь омега-3 для підтримки головного мозку

  • Для чого потрібна омега-3 при вагітності?

ДГК є важливою речовиною для розвитку ЦНС плоду та раннього розвитку дитини. Щоб цей процес відбувався на належному рівні, жінка має споживати ПНЖК у достатній кількості. Міжнародне товариство з вивчення жирних кислот і ліпідів (International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids — ISSFAL) рекомендує жінкам споживати по 300 мг ДГК на добу під час вагітності та лактації (DiNicolantonio J.J. et al., 2020).

  • У якому випадку та для чого потрібно пити омега-3 немовлятам?

Визначено, що у дитини накопичення ПНЖК, зокрема ДГК, відбувається в основному протягом останнього триместру вагітності, а також у перші 6‒10 міс після народження, а їх дефіцит пов’язаний у майбутньому з порушенням когнітивних і зорових функцій.

Зокрема, у дослідженнях доведено, що введення омега-3 кислот протягом перших місяців після пологів доношеним немовлятам було ефективним для підвищення когнітивних показників, чого не відмічалося у дітей, які їх не приймали (DiNicolantonio J.J. et al., 2020).

У цьому контексті стає зрозумілим, для чого передчасно народженим дітям потрібна додаткова підтримка, що включає додаткове введення омега-3 кислот — вони здебільшого не встигають досягнути піку накопичення ДГК від матері (DiNicolantonio J.J. et al., 2020).

Диспраксія, синдром дефіциту уваги з гіперактивністю (СДУГ) та аутизм — неврологічні розлади, які уражують від 4 до 15% усіх дітей світу. Для зменшення вираженості симптомів їм можуть стати в нагоді вітаміни та дієтичні добавки, які містять омега-3 кислоти — саме те, чого, як встановлено в численних дослідженнях, зазвичай не вистачає в їх організмі (DiNicolantonio J.J. et al., 2020).

  • Навіщо потрібна омега-3 дорослим?

Наразі фіксується прогресивне зростання поширеності депресії. Від 30 до 40% усіх пацієнтів з діагнозом «великий депресивний розлад» вважаються резистентними до лікування. Великий депресивний розлад є не лише тягарем для людини та суспільства, але також призводить до підвищення витрат на сферу охорони здоров’я. Як встановлено в низці досліджень (таблиця), особи, які додатково приймають омега-3 ПНЖК для зниження ступеня тяжкості депресії, мають значне зменшення вираженості симптомів, чого не скажеш про групу плацебо (DiNicolantonio J.J. et al., 2020).

Таблиця. Ключові клінічні дослідження щодо вживання омега-3 при депресивних розладах та межовому розладі особистості1
Клінічний діагноз Дозування омега-3 Результати прийому омега-3
Великий депресивний розлад 2 г ЕПК/добу Зменшення вираженості безсоння, поліпшення настрою при додаванні до терапії антидепресантами
Великий депресивний розлад 3,3 г ЕПК та ДГК двічі на добу Значне зменшення вираженості симптомів депресії при додаванні до терапії антидепресантами
Стійка до лікування депресія ЕПК по 1 г/добу Усунення симптомів тривоги, депресії, млявості та підвищення лібідо і якості сну
Великий депресивний розлад 1 г EПК/добу Більш ефективно в контролі симптомів депресії порівняно з антидепресантами
Межовий розлад особистості 1 г EПК/добу Зменшення вираженості агресивності та симптомів депресії
  • Навіщо потрібно пити омегу-3 особам літнього віку?

Науковці наголошують і на протизапальній активності ПНЖК та їх потенційній користі при таких патологічних станах ЦНС у пацієнтів літнього віку, як хвороба Паркінсона, Альцгеймера, Хантінгтона, розсіяний склероз, бічний аміотрофічний склероз тощо (Kousparou C. et al., 2023). Зокрема, недостатність ДГК може впливати на нейротрансмітери в головному мозку, зокрема ацетилхолін, дофамін, серотонін, норадреналін, глутамат і гамма-аміномасляну кислоту (ГАМК), які є важливими для запобігання й терапії депресії та старечої деменції (DiNicolantonio J.J. et al., 2020).

Зважаючи на той факт, що наразі більшість населення світу страждає на дефіцит ПНЖК, додаткове вживання дієтичних добавок з омега-3 та збагачення раціону харчування продуктами, які їх містять, може бути ефективною стратегією для підтримки здоров’я, зокрема головного мозку. З метою уникнення розвитку небажаних побічних реакцій слід дотримуватися балансу різних видів омега-кислот в організмі та за можливості намагатися контролювати їх співвідношення при споживанні (DiNicolantonio J.J. et al., 2020).

1Адаптовано з табл. 3 статті «The Importance of Marine Omega-3s for Brain Development and the Prevention and Treatment of Behavior, Mood, and Other Brain Disorders» (DiNicolantonio J.J. et al., 2020) (www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468918/).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті