Біологічно активні речовини у складі їжі: у полі зору — курячі яйця

24 Червня 2024 5:37 Поділитися
Повністю індиферентних речовин у природі немає. Кожна сполука виконує якусь функцію, відповідно до якої може використовуватися для досягнення певних ефектів. Зокрема, визначено, що біологічно активні речовини (БАР) — це сполуки різного походження, що здатні впливати на обмін речовин та перетворення енергії в живих істотах. Що стосується медицини, то це такі БАР, як ферменти, вітаміни, гормони, нейрогормони, фактори росту, фітогормони, антибіотики тощо (Янченко В.О. та ін., 2023). Вони можуть міститися в складі низки продуктів (Jaime L. et al., 2021). Зокрема, курячі яйця можна без перебільшення назвати одним з найбільш «досконалих» продуктів у раціоні харчування, що пов’язано з їх біологічною активністю, яку демонструють різноманітні БАР у їх складі.

Про основні групи БАР в житті людини

БАР різної хімічної природи необхідні в невеликій кількості для нормального обміну і життєдіяльності всіх живих організмів. Вони поділяються на ендогенні та екзогенні залежно від походження.

Так, ендогенними БАР є групи хімічних елементів (кисень, водень, калій, фосфор), низькомолекулярні (глюкоза, етанол, адреналін) та високомолекулярні сполуки (ДНК, РНК, білки), що входять до складу організму, беруть участь у різних метаболічних процесах речовин і виявляють певний біологічний ефект. Зокрема, гормони здатні виявляти високу біологічну активність.

Екзогенними БАР є як органічні речовини біологічного походження, так і неорганічні сполуки, що потрапляють в організм із зовнішнього середовища та можуть зумовлювати певний біологічний ефект.

Можливі інші підходи до класифікації БАР, такі як групи рослинного або тваринного походження тощо (Гуляєв В.М., 2017). Наприклад, фітонциди є БАР, що утворюються рослинами та можуть пригнічувати зростання і розвиток низки патогенів.

  • Варто зазначити, що напрямком сучасної науки, яка вивчає використання процесів, що відбуваються у БАР з метою використання отриманих знань для виробничих цілей, є біотехнологія. Одним з прикладів біотехнологічних розробок можуть стати дослідження, присвячені синтезу біологічно активних сполук на основі природних ксантинів, які дали можливість створити на їх основі чимало серцево-судинних та бронхолітичних лікарських засобів.

БАР у складі курячих яєць: що відомо?

У наш час в низці наукових лабораторій предметом досліджень продовжують залишатися БАР, отримані з курячих яєць, попри те, що частина з них вже використовується в медицині, фармакології та косметології у якості активних фармацевтичних інгредієнтів.

Нагадаємо, що активні фармацевтичні інгредієнти (АФІ) — це будь-які речовини чи суміші речовин, що призначені для використання у виробництві лікарського засобу і під час цього використання стають його активним інгредієнтом та чинять фармакологічну чи іншу безпосередню дію на організм людини. У складі готових форм лікарських засобів їх застосовують для лікування, діагностики чи профілактики захворювання, для зміни стану, структур або фізіологічних функцій організму, для догляду, обробки та зменшення вираженості симптомів1.

Макроскопічно куряче яйце складається з трьох основних структур: білка (58–63%), жовтка (27,5–31%) і шкаралупи (9,5–11%), основними компонентами яких є вода (75%), білки (12%), ліпіди (12%), у тому числі жирні кислоти, включаючи омега-3 і омега-6 ненасичені жирні кислоти, необхідні для правильного розвитку нервової системи та раціонального функціонування органа зору, а також вітаміни (А, В2, В6, В12, D, Е, К) та мінерали (кальцій, фосфор, бор, хром, мідь, залізо, йод, марганець, сірка, селен, кремній, цинк, калій) (Zdrojewicz, Z. et al., 2016).  Зокрема, науковцям вдалося з’ясувати біологічний вплив на організм людини таких БАР з яєць, як поліпептиди, гідролази, імуноглобуліни, глікопротеїни, тріацилгліцероли, фосфоліпіди, ретиноли тощо (Zdrojewicz, Z. et al., 2016).

  • Питання серцево-судинних захворювань нерозривно пов’язане з гіпертонічною хворобою. Наразі стало відомо, що курячі яйця можуть бути корисними при лікуванні артеріальної гіпертензії, зокрема завдяки пептиду овокінін, що є продуктом гідролізу овальбуміну — основного білкового компонента яєць, який може виявляти гіпотензивну активність, пригнічуючи активність ангіотензинперетворювального ферменту (АПФ) (Yamada Y. et al., 2002).
  • Цистатин — поліпептид, який характеризується низкою біологічних функцій, серед яких стимулювання росту клітин, пригнічення запальних процесів, антибактеріальний, противірусний ефект та, як доведено нещодавно, — фунгіцидний ефект (Kolaczkowska A. et al., 2010). Дисбаланс між активністю цистеїнових протеаз і кількістю їх інгібіторів може стати причиною виникнення багатьох захворювань, зокрема, раку, атрофії м’язів, хвороби Альцгеймера, остеопорозу, розсіяного склерозу, хронічних інфекцій і аномалій формування епідермісу (Shah A. et al., 2009).
  • Противірусні, антибактеріальні та протипаразитарні препарати та вакцини необхідні для підтримки здоров’я людей і тварин, проте їх виробництво може бути повільним і дорогим, а ефективність — втрачатися у разі розвитку резистентності патогенів. Курячий імуноглобулін Y (IgY) є висококонсервативним гомологом людського імуноглобуліну G (IgG), який продемонстрував переваги та сприятливий профіль безпеки при інфекційних захворюваннях людини (Lee L. et al., 2021). Визначено, що IgY, отриманий з яєчного жовтка, може активувати вироблення цитокінів, «імунізувати» організм від впливу Campylobacter і деяких штамів ротавірусу, боротися з Helicobacter pylori. Окрім того, IgY може бути використаний для боротьби з хронічними інфекціями нижніх дихальних шляхів, зокрема, спровокованих синьогнійною паличкою (Zdrojewicz Z. et al., 2016).
  • Ще одним важливим медичним аспектом є обробка ран, для проведення якої корисним може бути яєчний глікопротеїн — овомакроглобулін, який, як свідчать дослідження, підвищує експресію β-інтегринів, тубуліну й актину (білків, необхідних для зміцнення цитоскелету), а також знижує активність Е-кадгеринів, що відкриває в майбутньому можливості для його використання при лікуванні важкозагоюваних ран (Geng F. et al., 2016).
  • Лізоцим є протимікробним білком, значно поширеним у багатьох біологічних тканинах, клітинах і рідинах, у тому числі у виділеннях організму, включаючи сльози, слину, жіноче молоко та слиз. Проте найбільше лізоциму міститься в білку курячого яйця — 2500–3500 мкг/мл. За своєю природою, це гідролітичний фермент, який характеризуються здатністю розщеплювати β-(1,4)-глікозидні зв’язки в пептидоглікані, головному структурному компоненті клітинної стінки бактерій. Ця дія гідролізу порушує цілісність клітинної стінки, викликаючи лізис патогену (Nawaz N. et al., 2022).
  • Майже всі ліпіди яєць, які містяться в яєчному жовтку (33% від маси жовтка), складаються з тригліцеридів (62%), які є основним джерелом енергії для організму, фосфоліпідів (33%), що виступають у ролі будівельного матеріалу клітинних мембран та беруть участь у транспорті холестерину, жирів та жирних кислот, та холестерину (5%), понад 95% з якого вважається «хорошим» та відіграє важливу роль у підтримці структури ліпопротеїнів (Abeyrathne E.D. et al., 2022). Попередні дослідження довели, що яєчний холестерин чинить антиоксидантну дію та сприяє фібринолізу, а також зменшує поглинання «поганого» холестерину ліпопротеїнів низької щільності, що сприяє покращенню ліпідного профілю та функції ендотелію в організмі (Zdrojewicz Z. et al., 2016).
  • Вітамін А (ретинол) — жиророзчинна речовина, яка в значній кількості міститься в печінці (особливо в рибі), а також в яєчному жовтку і молочних продуктах. Дефіцит вітаміну А може викликати системні порушення, які впливають на клітини і органи всього організму, викликаючи зміни в структурі епітелію. Зокрема, поступове виснаження запасів вітаміну А викликає синдром «сухого ока» зростаючої інтенсивності, сухість і виразку рогівки, порушення нічного зору. До того ж продовжує підвищуватися рівень смертності серед дітей з дефіцитом вітаміну А (Zdrojewicz Z. et al., 2016). Результати досліджень підтверджують, що введення яєць, збагачених вітаміном А, в раціон людей із хронічним дефіцитом ретинолу здатне поповнити нестачу вітаміну та запобігати можливим ускладненням (Cao J. et al., 2013).
  • Корисні властивості мають не лише БАР у складі курячого яйця, а й БАР у його оболонці. Вважається, що солі кальцію, з яких вона складається, можуть бути потужним джерелом кальцію для людини, що характеризується біодоступністю понад 90% (Zdrojewicz Z. et al., 2016). Доведено, що при споживанні дієтичних добавок, які містили яєчну шкаралупу, протягом 8 тиж відзначали зменшення вираженості болю і скутості суглобів та поліпшення їх функціональності. Таку дію забезпечують колаген, хондроїтин, глюкозамін і гіалуронова кислота, що є в складі яєчної шкаралупи (Ruff K.J. et al., 2009).

Отже, враховуючи вищенаведену інформацію про бенефіти БАР у складі курячих яєць, можемо зробити висновок, що цей продукт має бути наявним в раціоні харчування. Проте не слід забувати, що яйця належать до одного з основних 8 груп алергенів у списку, оприлюдненому експертами Всесвітньої організації охорони здоров’я та Продовольчої та сільськогосподарської організації (Food and Agriculture Organization — FAO), тому їх вживання має бути обережним, особливо у чутливих до розвитку алергічних реакцій осіб.

1Наказ Міністерства охорони здоров’я від 26.08.2005 р. № 426 «Про затвердження Порядку проведення експертизи реєстраційних матеріалів на лікарські засоби, що подаються на державну реєстрацію (перереєстрацію), а також експертизи матеріалів про внесення змін до реєстраційних матеріалів протягом дії реєстраційного посвідчення» (редакція від 19.12.2023 р.).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті