Законопроєкт про самоврядування у сфері охорони здоров’я отримав відгуки від міжнародних партнерів

25 Червня 2024 11:31 Поділитися

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет) Михайло Радуцький повідомив про результати зустрічі, проведеної разом із головою Комітету з питань інтеграції до Європейського Союзу Іванною Климпуш-Цинцадзе, фундацією «Здорові рішення для відкритого суспільства», представниками пацієнтських організацій під час онлайн-зустрічі з керівництвом Німецької медичної асоціації та Всесвітньої медичної асоціації щодо впровадження медичного самоврядування в Україні.

Під час зустрічі обговорювався прийнятий Парламентом у першому читанні законопроєкт «Про самоврядування у сфері охорони здоров’я» (реєстр. № 10372).

Документ передбачає запровадження медичного самоврядування як ефективного механізму управління професійною діяльністю медичних та фармацевтичних працівників. Оскільки передбачається делегування державою своїх певних повноважень спільноті через самоврядні організації — палати лікарів, лікарів-стоматологів, сестер медичних / братів, фармацевтів.

Під час підготовки до першого читання в законопроєкті було враховано пропозиції Комітету:

  • розмежовано механізм допуску до медичної практики як господарської діяльності та лікарської практики;
  • введено поняття «лікарська помилка» та страхування цивільно-правової відповідальності медиків та фармацевтів;
  • палати будуть створюватися поступово: через рік після закінчення воєнного стану — для стоматологів та фармацевтів, через 48 міс з моменту їх реєстрації розпочнеться процес створення палат лікарів та медичних сестер.

Німецькі колеги проаналізували законопроєкт № 10372 та зробили наступні пропозиції.

Так, вони запропонували встановити в законі антикорупційні запобіжники. На їх думку, потужне громадянське суспільство, вільні вибори в палати, створення органу, до якого працівники у сфері охорони здоров’я зможуть поскаржитися, — найкращі запобіжники від можливих корупційних ризиків.

М. Радуцький запевнив, що з колегами-депутатами та представниками антикорупційних органів працюватиме над цим питанням.

Також було запропоновано чітко прописати в законі визначення поняття «лікарська помилка», яке не завжди є кримінальним порушенням. У більшості випадків подібні питання має вирішувати медична спільнота, а не суд. Комітет наразі проводить консультації зі стейкхолдерами галузі щодо створення механізму лікарської помилки.

Німецькі колеги запропонували й прописати процедуру виборів до палати. Оскільки в Німеччині на формування однієї палати знадобилося 2 роки, а у країнах Східної Європи — 5–10 років. За цей час Міністерство відсилало запити до медичних закладів, щоб сформувати реєстри медиків, збирало асамблею, створювало комітети, які організовували вибори в палати. Колеги радять більш чітко прописати цю процедуру.

Політик нагадав, що МОЗ планує створити реєстр людських ресурсів у сфері охорони здоров’я. Це в перспективі спростить збір інформації про працівників у сфері охорони здоров’я для формування палат.

За матеріалами www.facebook.com/radutskyy

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті