Новації у сфері забезпечення українців безоплатними діагностикою та лікуванням онкологічних захворювань

25 Червня 2024 12:55 Поділитися
Онкологічні захворювання займають 2-ге місце серед причин смертності як в Україні, так і у всьому світі. Лікування онкопатології є доволі дороговартісним, і тому одним із ключових пріоритетів держави є забезпечення безоплатного доступу пацієнтів до діагностики та лікування цієї хвороби. Навіть попри повномасштабну війну держава приділяє значну увагу фінансуванню діагностики та лікування онкозахворювань. Медичні закупівлі України (МЗУ) провели онлайн брифінг, під час якого розповіли про поточну ситуацію з лікуванням онкологічних захворювань в Україні; ядерну медицину, або як зміниться діагностика онкозахворювань; нові підходи до забезпечення лікарень медичними товарами, в тому числі для пацієнтів з онкопатологією, та про те, як пацієнт може дізнатися про наявність необхідних ліків.

Едем Адаманов, генеральний директор МЗУ, зазначив, що держава не залишає пацієнтів з онкопатологією сам на сам із хворобою і виділяє значні кошти на діагностику та лікування цієї недуги.

Щороку з держбюджету виділяються кошти для забезпечення онкохворих необхідними ліками та медичними виробами. МЗУ забезпечують повний цикл закупівлі — від збору потреби до поставки медтоварів у лікарні, які потім безоплатно надаються пацієнтам.

МЗУ закуповують на замовлення Міністерства охорони здоров’я України близько 100 найменувань препаратів за напрямком «дитяча онкологія» та понад 100 найменувань для лікування онкозахворювань у дорослих. Минулого року на закупівлю ліків та медичних виробів було виділено 2,5 млрд грн. Цього року — 2,3 млрд грн. Слід зазначити, що всі позиції, які були доведені до закупівлі, вже законтрактовані і поставлені або поставляються у лікарні. Цього року вже оголошено закупівлі за 186 позиціями на загальну суму 1,8 млрд грн, що становить близько 80% від загального замовлення МОЗ на лікарські засоби та медичні вироби для лікування онкопатології у дітей та дорослих.

Серед останніх регуляторних нововведень у сфері закупівель слід виділити те, що МЗУ тепер вперше мають право підписувати 3-річні контракти з постачальниками, і вони використовують цей інноваційний підхід і для закупівель препаратів для лікування онкологічних захворювань. Це дозволяє мінімізувати ризики нестачі ліків та медичних виробів, а, відповідно, знизить ймовірність переривання у лікуванні пацієнтів, а також зменшує адміністративні видатки МЗУ, оскільки не потрібно проводити закупівлі щороку.

Крім того, держава виділяє значні кошти на придбання необхідного обладнання. Минулого року було закуплено 15 лінійних прискорювачів та 28 апаратів магнітно-резонансної томографії (МРТ), які цього року вже будуть поставлені в лікарні. Перші поставки очікуються вже у червні.

Наразі Міністерство охорони здоров’я, визнаючи важливість онкологічної допомоги для населення України, залучило МЗУ для підтримки в закупівлях та розподілі в межах реалізації проєкту зі створення центрів ядерної медицини для діагностики раку. Найближчими роками такі центри ядерної медицини планується побудувати в Київській обл., Західній та Центральній Україні.

У межах цього проєкту МЗУ будуть залучені на кількох етапах:

— закупівля циклотронів, допоміжних будівельних послуг та супутнього обладнання у 2024 р. (камери для синтезу радіофармацевтичних препаратів, лабораторії контролю та моніторингу, вакуумні системи, генератори тощо) для виробництва радіофармацевтичних препаратів. Ці препарати «підсвічують» ракові клітини в організмі людини під час позитронно-емісійної комп’ютерної томографії (ПЕТ-КТ). Бюджет реалізації цього етапу проєкту становить понад 1 млрд грн;

— закупівля ПЕТ-КТ сканерів у 2025 р., які будуть використовуватися для безпосередньої діагностики пацієнтів у цих високоякісних центрах ядерної медицини. Це обладнання виготовлятиметься за спеціальним замовленням, тому поставка очікується не раніше кінця 2025 р.

У межах цієї ініціативи представники MЗУ відвідали низку лікарень Європи та Туреччини, щоб побачити, як реалізуються подібні ініціативи та що слід враховувати. Мінімальний стандарт у країнах ЄС — 1 ПЕТ-КТ-сканер на 1 млн населення. На жаль, на сьогодні в Україні дуже мало ПЕТ-КТ-сканерів. Їх кількість в країні вимірюється одиницями.

«Наразі має бути розроблена та затверджена концепція створення центрів ядерної медицини для діагностики раку — на рівні Уряду, а потім перехід до етапу закупівель», — зазначив генеральний директор МЗУ.

Участь у брифінгу взяв Максим Палій, в.о. завідувача Клініки радіології Національного інституту раку, який розповів про сучасні методи діагностики та лікування раку та про те, які з них є найбільш прогресивними.

За його словами, наразі в Україні існує комплексна проблема із проведенням променевого лікування. Адже здебільшого у лікарнях наявні старі гамма-терапевтичні установки, які є досить застарілим обладнанням. Водночас придбані МЗУ лінійні прискорювачі є світовим стандартом та вказані в усіх сучасних протоколах лікування раку. Поставка лінійних прискорювачів має замінити старе обладнання, що дозволить підвищити якість надання допомоги до європейських стандартів.

За допомогою цього обладнання можна визначити дозу опромінення під час комп’ютерного моделювання, що дозволяє досягти максимальної точності дози випромінювання та зменшити променеві реакції пацієнта.

«Це обладнання дозволяє за допомогою рентгенівського або гамма-випромінювання прицільно впливати безпосередньо на ракові клітини або пухлини у внутрішніх органах пацієнта, знищуючи їх або зупиняючи їх ріст, при цьому намагаючись мінімізувати пошкодження здорових тканин», — зазначив М. Палій.

Також існує проблема з якісною діагностикою через нестачу ПЕТ-КТ-сканерів, адже значна кількість пацієнтів із онкопатологією потребує такої діагностики. Тож ініціатива щодо створення центрів ядерної медицини є дуже доречною.

У свою чергу, Катерина Некрасова, заступниця генерального директора з управління клієнтським досвідом та міжнародної взаємодії МЗУ, розповіла про те, як МЗУ забезпечують наявність ліків у медзакладах та рівномірний розподіл між ними.

Зокрема, всю інформацію щодо напрямків закупівель, їх перебігу, поставок, наявності ліків, а також відповіді на найпоширеніші запитання можна отримати на оновленому сайті МЗУ. «Хотілося б більш детально зупинитися на каталозі безоплатних ліків та медичних виробів, в якому представлені всі товари, що закуповуються МЗУ. Також можна перевірити, в яких закладах та в якій кількості наявний той чи інший препарат або медичний виріб», — підкреслила К. Некрасова.

Щодо поставок, то МЗУ змінили підходи до розподілу: везуть не все замовлення, а невеликими партіями відповідно до поданої потреби, орієнтуючись на залишки та споживання, а також формують незнижувальний запас ліків для уникнення дефіциту в лікарнях. Такий підхід дозволяє більш рівномірно розподіляти ліки та медичні вироби між закладами охорони здоров’я по всій країні та оперативно реагувати на потреби лікарень, щоб забезпечити безперервність лікування.

Стосовно впровадження трирічних договорів, то це також дає змогу постачальникам планувати виробництво, адже більшість онкопрепаратів виготовляються на замовлення, і укладання довгострокових контрактів дає змогу постачальнику чітко розуміти, коли і який препарат необхідно поставити.

«Вже на етапі ринкової консультації ми надаємо потенційним постачальникам інформацію щодо необхідної дати поставки на наш склад. Таким чином, постачальники ще до оголошення процедури можуть оцінити власні спроможності та підготуватися до закупівлі», — додала К. Некрасова.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті