EFPIA пропонує 5 рекомендацій для підвищення конкурентоспроможності ЄС

27 Червня 2024 10:02 Поділитися

Європейська федерація фармацевтичних виробників та асоціацій (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations — EFPIA) 24 червня закликала лідерів ЄС співпрацювати з промисловістю, щоб створити можливості знову зробити регіон світовим лідером у галузі наук про життя. У цей момент політичних змін у Європі EFPIA висловила впевненість, що більша узгодженість політики допоможе Європі відновити позиції лідера дослідницької роботи, залучення інвестицій та підготовки кадрів для науки та промисловості. Для координації цих дій в рамках Європейської комісії доцільно створити управління з природничих наук (office for life sciences).

Лідери помінялися місцями

Щорічний звіт EFPIA «Фармацевтична промисловість у цифрах» (Pharmaceutical Industry in Figures), також опублікований 24 червня, демонструє швидке зростання активності таких країн, як Китай і Корея, а також сталу позицію США. Так, у 2023 р. Китай вперше обігнав Європу як регіон глобальних лончів нових діючих речовин. Після того, як у 2000 р. США поступилися титулом найкращого інноваційного регіону світу, Європа зараз посідає 3-тє місце.

Пріоритетні напрями

EFPIA пропонує 5 рекомендацій, які можуть допомогти Європі прийняти новий підхід до екосистеми природничих наук, — такий, який надає пріоритет об’єднанню сектора та забезпеченню конкурентоспроможності ЄС.

  1. Створення управління природничих наук та спеціальної стратегії конкурентоспроможності.

Законодавче середовище, що склалося, призводить до суперечливої ​​та неузгодженої політики із негативним впливом на європейські компанії. Відповідальність за природничі науки лежить на кількох генеральних директоратах Європейської комісії та органах влади на рівні ЄС і держав-членів, що створює значні перешкоди.

Незважаючи на зусилля щодо оптимізації процесів і підвищення конкурентоспроможності на ринку, відсутність стратегічної координації та нагляду різко контрастує з глобальними конкурентами Європи, які розглядають науки про життя як стратегічний актив. Новостворене управління може взяти на себе керування та координацію зусиль, маючи на меті зробити Європу світовим лідером у галузі науки, інновацій та сучасного виробництва. Для цього будуть необхідними:

  • формування стратегічного нагляду та лідерства, узгодження фармацевтичної політики у державах-членах та на рівні ЄС, включаючи регулярну взаємодію з галуззю;
  • розробка комплексної перевірки конкурентоспроможності всього законодавства, яке впливає на сектор;
  • оптимізація регулювання, сприяння швидшому схваленню науково-дослідницьких і виробничих проєктів у галузі наук про життя, а також нагляд за впровадженням екологічних і цифрових програм.

EFPIA також пропонує ще 4 рекомендації для розвитку європейських наук про здоров’я та життя.

  1. Європейська екосистема, яка може перетворювати ідеї на інновації.

Європі потрібний системний підхід, якщо вона хоче конкурувати з великими центрами США, включаючи Бостон і Сан-Франциско, і усунути інвестиційний дефіцит.

Так, 20 років тому вічний внесок США у світові дослідження та розробки був більшим за європейський на 2 млрд євро. Наразі різниця збільшилася та становить 25 млрд євро на рік.

Європейська стратегія природничих наук має сприяти розвитку конкурентоспроможних європейських біотехнологічних і фармацевтичних кластерів, підтримувати та утримувати європейські стартапи та посилювати європейський венчурний капітал. Він має гарантувати, що рамкові програми ЄС можуть сприяти партнерству як з великими, так і малими компаніями, а також партнерству для європейської безпеки охорони здоров’я та зміцненню конкурентоспроможних на міжнародному рівні прав інтелектуальної власності.

  1. Створення глобально конкурентоспроможного місця для розробки та виробництва нових технологій.

Європа має приваблювати й утримувати найкращих людей і розвивати їх. Їй потрібна політика та інфраструктура, які залучатимуть фундаментальні дослідження та клінічні випробування. Для посилення конкурентоздатності необхідні:

  • удосконалення освіти за STEM-напрямами (Science, Technology, Engineering and Mathematics, укр.: наука, технології, інженерія, математика), усунути поточні прогалини і зміцнити кадровий резерв ЄС;
  • розробка гармонізованих, гнучких екосистем клінічних випробувань із наступною реалізацією в багатьох країнах;
  • сприяння використанню даних про здоров’я для стимулювання науково-дослідних робіт і запровадження технологій охорони здоров’я;
  • залучення інвестицій в сучасне виробництво, підтримка впровадження Зеленої угоди (Green Deal).
  1. Інвестування в здоров’я.

Зважаючи на старіння населення, збільшення тягаря хронічних захворювань, скорочення робочої сили та вплив зміни клімату, ЄС повинен підтримувати держави-члени у вдосконаленні їх систем охорони здоров’я, визнаючи витрати на охорону здоров’я як інвестицію в майбутнє, захищаючи бюджети охорони здоров’я та підтримуючи стратегічне фінансування модернізації інфраструктури, профілактики, цифровізації, національних рамкових умов і зелених практик. Сприяння обміну найкращим досвідом між державами-членами щодо вдосконалення та модернізації їх систем охорони здоров’я — це часто забута та неймовірно цінна дія, яку Комісія ЄС могла б вжити зараз.

  1. Забезпечення місця Європи як глобального гравця у галузі біофармацевтики.

Стратегія має забезпечити потужне фінансування та ресурси, дозволяючи Європі відповідати амбіціям щодо нормативної бази, запропонованої в перегляді Загального фармацевтичного законодавства, що робить регіон більш привабливим для випуску ліків, а Європейське агентство з лікарських засобів (European Medicines AgencyEMA) — лідером у встановленні регуляторних норм. Це потребує узгодження з регуляторними органами США та іншими, щоб запобігти затримкам доступу до ліків, гарантуючи, що компанії ЄС можуть зростати та конкурувати.

Так, Європа втратила 25% своїх глобальних інвестицій у дослідження та розробки лише за 20 років; їх частка в клінічних випробуваннях також впала на чверть за останні 10 років. Випробування передових методів лікування (advanced therapies — ATMP) — клітинної та генної терапії, які показують величезні перспективи в лікуванні прогресуючих форм раку та генетичних розладів — у США та Китаї вдвічі та втричі перевищують європейську кількість відповідно. У поточних геополітичних обставинах Європа повинна скористатися можливістю організувати рух вперед, розбудовуючи більш здорову та стійку Європу.

За матеріалами www.efpia.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті