ФАРМ-ФУНДАЦІЯ 5: здоровий спосіб життя та профілактика хронічних захворювань

28 Червня 2024 6:12 Поділитися
Роль фармацевта в сучасному світі набагато ширша, ніж відпуск лікарських засобів, адже завдяки розгалуженій мережі аптек вони є одними з найдоступніших фахівців охорони здоров’я, які відіграють важливу роль у профілактиці хронічних захворювань та пропаганді здорового способу життя. 16 липня 2024 р. відбудеться онлайн-конференція для фармацевтів «ФАРМ-ФУНДАЦІЯ 5», присвячена здоровому способу життя та профілактиці загострень хронічних захворювань. Формат заходу створено у такий спосіб, щоб забезпечити комфортний простір для фармацевтів для отримання практичних порад від провідних лікарів України та обміну досвідом.

Потурбуйтеся про своє здоров’я сьогодні, щоб попередити тяжкі наслідки завтра!

Напевно, усім відомо, що піклуватися про власне здоров’я важливо, але чи всі розуміють, що це означає? За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), здоров’я є станом повного фізичного, душевного і соціального благополуччя, а не тільки відсутністю хвороб і фізичних вад. Відтак піклуватися про себе і власне здоров’я означає приділяти час тому, щоб робити те, що покращує як фізичне, так і ментальне здоров’я — щодня, тобто це має бути способом життя.

За даними дослідження ВООЗ, 60% усіх факторів, пов’язаних із індивідуальним здоров’ям і якістю життя, зумовлені звичками (Ziglio E. et al., 2004). Багато людей ведуть нездоровий спосіб життя і через це ризикують стикнутися з певними хворобами, інвалідизацією і навіть смертю. Зокрема, з нездоровим способом життя можуть бути пов’язані захворювання обміну речовин, проблеми із суглобами та скелетом, патологічні стани серцево-судинної системи, хвороби, пов’язані з надмірною масою тіла тощо (Farhud D., 2015).

Краща турбота про своє майбутнє — це турбота про своє здоров’я на регулярній основі.

До основних елементів здорового способу життя належать збалансоване харчування та споживання достатньої кількості води, регулярні фізичні вправи та здоровий сон, зменшення впливу стресу і відпочинок, відсутність шкідливих звичок тощо, — ці фактори можуть допомогти залишатися здоровішими та витривалішими, мати більше енергії та знизити ризик розвитку хронічних захворювань у майбутньому.

Чим довше людина веде здоровий спосіб життя, тим нижча ймовірність розвитку певних захворювань у майбутньому. Наприклад, за даними дослідження, проведеного вченими з Медичної школи Бостонського університету (Boston University Chobanian & Avedisian School of Medicine), триваліший час, проведений з оптимальним здоров’ям серця, у осіб середнього віку може мати позитивні кардіометаболічні переваги та бути пов’язаним зі зниженням смертності в подальшому житті (Corlin L. et al., 2020). Для оцінки здоров’я серця використовувалися такі показники, як статус паління, дієта, фізична активність, рівень артеріального тиску в стані спокою, індекс маси тіла, рівень глюкози в плазмі крові натще та загальний рівень холестерину в сироватці крові.

Хронічні хвороби, смертність і збереження нації

Хронічні захворювання — це довготривалі стани, які зазвичай можна контролювати, але не вилікувати повністю. Деякі з них можуть створювати загрозу передчасної смерті.

Ці захворювання залишаються одними з основних причин захворюваності та смертності в усьому світі (Hacker К., 2024). За даними ВООЗ, захворювання серцево-судинної системи спричиняють більшість смертей, викликаних неінфекційними (хронічними) хворобами. За ними слідують онкологічні захворювання, хронічні респіраторні хвороби, а також цукровий діабет. На ці 4 групи захворювань припадає понад 80% усіх передчасних смертей від неінфекційних хвороб у світі. Ризик смертності від хронічних захворювань підвищують вживання тютюнових виробів, недостатня фізична активність, шкідливе вживання алкоголю, нездорове харчування та забруднене повітря.

Ризик розвитку неінфекційних хвороб підвищують 4 ключові метаболічні зміни: підвищений артеріальний тиск; надмірна маса тіла / ожиріння; гіперглікемія (підвищений рівень глюкози в плазмі крові) і гіперліпідемія (підвищений рівень ліпідів у плазмі крові). З точки зору смертельних випадків, за даними ВООЗ, провідним фактором метаболічного ризику в усьому світі є підвищений артеріальний тиск.

Важливим способом боротьби з хронічними захворюваннями є відмова від звичок, що належать до факторів ризику.

У ці непрості часи особливо важливо бути уважним не лише до себе, а й до інших. Усвідомлення цінності здоров’я, а також стимулювання населення до збереження власного здоров’я відіграють критично важливу роль у збереженні та зміцненні здоров’я нації. Медичні працівники відіграють центральну роль у профілактиці хронічних захворювань і зміцненні здоров’я. І фармацевти, зокрема, можуть відігравати важливу роль у профілактиці, просвіті населення, направленні до фахівців, контролю стану патології.

Програма та реєстрація

ФАРМ-ФУНДАЦІЯ — це простір, де провідні лікарі-експерти України обговорюють складні теми простими словами та діляться своїм досвідом з фармацевтичною спільнотою:

  • про дієти, інтервальне голодування та секрети «здорової тарілки» поділиться Ольга Орлик, лікарка-ендокринологиня, дієтологиня;
  • про ліки та схуднення розкаже Анастасія Соколова, лікарка-ендокринологиня, дієтологиня;
  • що має знати фармацевт про клієнта аптеки з астенією та гіпоксією, розповість Марія Колісник, лікарка-кардіологиня;
  • тандем лікаря та провізора в лікуванні ринітів окреслить Тамара Березна, лікарка-алергологиня;
  • про печію у вагітних: від розуміння причин до зменшення вираженості симптомів — дізнаємося від Наргіз Юсіфлі, лікарки-акушерки-гінекологині, репродуктологині, лікарки з ультразвукової діагностики (УЗД).

Детальніше з програмою конференції можна ознайомитися на сайті заходу.

Час проведення: 16 липня з 12:00 до 14:30.

Формат участі: онлайн (YouTube).

Участь у заході безкоштовна. Приємним бонусом стане розіграш призів серед учасників.

Реєстрація за посиланням.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті