Зберігання ліків у спеку: пам’ятка Держлікслужби

26 Червня 2024 11:43 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) у Донецькій обл. звертається до керівників та уповноважених осіб аптечних закладів та нагадує, що згідно з Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) ліцензіат повинен забезпечити дотримання визначених виробником загальних та специфічних умов зберігання лікарських засобів на всіх етапах оптової торгівлі (в тому числі під час транспортування), а саме:

  • поводитися з лікарськими засобами так, щоб забезпечити їх відповідність призначенню, вимогам щодо зберігання, визначеним виробником, і забезпечити якість та виключити ризик для пацієнтів, пов’язаний із недостатньою безпекою, якістю чи ефективністю лікарських засобів;
  • за наявності лікарських засобів, які потребують особливих умов зберігання, виконувати вимоги законодавства в частині зберігання таких лікарських засобів;
  • під час транспортування лікарських засобів забезпечувати умови зберігання лікарських засобів відповідно до вимог, установлених виробником.

Адже при дії підвищених температур внаслідок фізичних змін може виникнути ризик зниження якості лікарського засобу.

Якщо на пакуванні лікарських засобів або в інструкціях для медичного застосування не вказано конкретних умов зберігання, то слід розуміти:

  • «зберігання в холодильнику» — це температура 2–8 °С;
  • «зберігання в холодному чи прохолодному місці» — 8–15 °С;
  • «зберігання при кімнатній температурі» — 15–25 °С;
  • «зберігання в сухому місці» — це зберігання при відносній вологості повітря не більше 60% (найбільше стосується лікарської рослинної сировини).

Приміщення для зберігання лікарських засобів повинні бути обладнані приладами для здійснення контролю за температурою і відносною вологістю повітря. Холодильне обладнання для зберігання лікарських засобів має бути оснащено термометрами. Отримані з температурного обладнання дані щоденно повинні заноситися до журналу або картки обліку температури та відносної вологості. Засоби вимірювальної техніки повинні бути справними і підлягати регулярній метрологічній повірці.

Також у відомстві нагадують, що при відпуску ліків з аптечних закладів та їх структурних підрозділів працівником надаються рекомендації щодо застосування препарату, умов прийому, терміну лікування та правил зберігання.

Особливу увагу слід звертати на дотримання умов зберігання та транспортування лікарських засобів ліцензіатам, які мають право здійснювати торгівлю дистанційно, організовувати та здійснювати доставку лікарських засобів безпосередньо споживачам із залученням на договірних засадах операторів поштового зв’язку.

Також у зв’язку з перебоями електроживлення всі суб’єкти господарської діяльності мають бути забезпечені альтернативними джерелами живлення для забезпечення роботи холодильного обладнання.

За матеріалами www.dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті