Посилення контролю за обігом дієтичних добавок: Уряд погодив текст законопроєкту

28 Червня 2024 3:49 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що 28 червня Уряд розглянув законопроєкт щодо контролю за виробництвом і обігом харчових доповнювачів (дієтичних добавок). Тепер він буде поданий на розгляд Верховної Ради України. Зазначається, що це одна з вимог інтеграції українського законодавства в законодавство Європейського Союзу.

Попри те що сьогодні законодавство регулює обіг харчових доповнювачів на ринку України, система державного контролю потребує вдосконалення.

Через наявні прогалини недобросовісні суб’єкти господарювання припускаються зловживань, зокрема не здійснюють реєстрацію лікарських засобів та реалізовують їх під виглядом харчових доповнювачів (дієтичних добавок).

Серед порушень, що становлять загрозу для здоров’я, можуть бути:

  • наявність у дієтичних добавках активних фармацевтичних інгредієнтів, у тому числі рецептурних, які можна використовувати виключно для виготовлення лікарських засобів;
  • відсутність у складі дієтичної добавки заявлених поживних речовин (білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин) або інших речовин з поживним або фізіологічним ефектом;
  • невідповідність маркування дієтичних добавок встановленим вимогам, зокрема зазначення, що вони мають лікувальний ефект.

Проєкт закону визначає чіткі механізми введення в обіг дієтичних добавок, а також вимог до речовин, що можуть використовуватися для їх виробництва: вітамінів, мінеральних речовин та інших речовин з поживним або фізіологічним ефектом.

Крім того, проєкт дозволяє МОЗ затвердити перелік таких речовин і максимально допустимі дози, дозволені до використання в дієтичних добавках.

Передбачається й посилення відповідальності за виробництво та реалізацію дієтичних добавок, що не відповідають вимогам законодавства.

Також встановлюється процедура надання повідомлень про введення в обіг дієтичних добавок, ведення переліку таких повідомлень і розміщення їх на офіційному вебсайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті