Як харчові відходи, призначені для утилізації, можуть стати джерелом корисних біологічно активних речовин

02 Липня 2024 5:30 Поділитися
Однією з проблем великих міст з їхньою високою концентрацією населення є утворення великої кількості промислових та побутових відходів, значну частку серед яких займають харчові залишки ― обрізки овочів, фруктів та зелені, недоїдки, зіпсовані продукти, кістки тощо. Ці продукти могли бути вжиті, проте в більшості випадків втрачаються чи то через марнування, чи нехтування або ж поведінкові звички. Без належного розв’язання проблеми утилізації відходи можуть стати одним з потужних забруднювачів навколишнього середовища. Проте при правильному підході до розв’язання проблеми, зокрема впровадження промислових ліній переробки відходів з їжі, що здебільшого є складними сумішами сполук, зокрема біологічно активних речовин (БАР), можна зменшити як потенційні економічні, так і екологічні збитки, до того ж отримати цінну сировину для повторного використання (Sorrenti V. et al., 2023).

БАР у складі продуктових відходів: «за» і «проти»

Сьогодні у світі широко пропагуються принципи «здорового харчування». Вони включають низку дієтичних рекомендацій, наприклад, споживання фруктів, овочів та зелені, що є потенційним джерелом клітковини, вітамінів та мінеральних речовин, поняття про властивості яких з кожним роком розширюються завдяки численним науковим дослідженням (Slavin J.L. et al., 2012).

  • Так, згідно з «тарілкою здорового харчування», запропонованою науковцями Гарвардського університету (Harvard University), США, половину меню людини мають становити овочі, фрукти та зелень (залежно від сезону та місця проживання), а іншу половину розділяти складні вуглеводи та білкові продукти тваринного та рослинного походження.

Водночас посилена увага до природних джерел БАР передбачає й збільшення частки органічних відходів, що можуть стати значним екологічним тягарем для навколишнього середовища. Що вже казати про промисловість, яка щодня виробляє тонни продуктової вторсировини.

Щоб уникнути небажаного забруднення, необхідно більше уваги приділяти належній утилізації відходів. Зокрема, потенційно вигідним рішенням може стати впровадження циркулярної економічної моделі, яка передбачає, що продуктові ресурси, призначені для утилізації, можна додатково оцінити на наявність у їх складі БАР та повторно використовувати їх (Sorrenti V. et al., 2023).

При цьому варто зауважити, що використання БАР не обмежується розробкою продуктів, пов’язаних зі здоров’ям. Вони можуть мати й інше використання, наприклад, в косметичній та харчовій промисловості.

Види БАР, на які варто звернути увагу

На сьогодні науковцям вдалося не лише визначити поняття «біологічно активні речовини» та зібрати значну базу знань про їх фізико-хімічні властивості, а й створити низку способів отримання цих сполук з метою подальшого використання, зокрема при виробництві низки лікарських засобів для підтримки здоров’я та дієтичних добавок, що можна вживати для збагачення раціону харчування.

  • Так, уже відомо, щоб підтримувати окисно-відновний гомеостаз в організмі, до організму має надходити достатня кількість антиоксидантів.

У дослідженнях встановлено, що споживання продуктів, багатих на такі БАР, як поліфеноли, у класифікації яких наявні флавоноїди, фенолкарбонові кислоти, лігнани, стильбени, дубильні речовини, антоціани) може сприяти відстроченню початку розвитку дегенеративних захворювань, включно із серцево-судинними патологічними станами, онкопатологією, метаболічними розладами та дисфункцією головного мозку, в яких окиснювальний стрес відіграє ключову роль.

Крім того, у дослідженнях зафіксовано протизапальну активність флавоноїдів.

Вищезазначені БАР можна знайти в різних овочах, фруктах, зернових, отриманих з них продуктах харчування і, звичайно, що вони є й у продуктових відходах (таблиця) (Sorrenti V. et al., 2023).

Таблиця. Приклади овочів та фруктів, їх БАР, відходів та потенційної користі
Продукт БАР у складі продукту Потенційні відходи Корисні властивості БАР у складі продукту та його відходах
Оливки Олеуропеїн, гідрокситирозол, тирозол, кумарова, ферулова, кавова, ванільна кислоти, рутин, вербаскозид, лютеолін, кверцетин, диметилолеуропеїн і лігстрозид Висушені оливкові вичавки, листя Протимікробні, антиоксидантні, протизапальні
Цитрусові Каротиноїди, лімоноїди, флавоноїди (нарингенін, нарингін, гесперидин, кверцетин і рутин), гідроксикоричні кислоти та антоціани, гідроксибензойна (галова, ванілова та сирингінова кислоти) та гідроксикоричні кислоти (кавова, ферулова, р-кумарова та синапова кислоти) та кумарини Насіння, шкірка, м’якоть, вичавки, залишки оболонки, листя Протимікробні, протидіабетичні, антиагрегаційні, протизапальні, протигрибкові, протипаразитарні, антиоксидантні
Авокадо Фенольні кислоти, флавоноїди, дубильні речовини, каротиноїди, алкалоїди, фітостероли та токофероли Шкірка, насіння, знежирена паста Протизапальні, антипроліферативні
Гранат Пунікалагін, пунікалін і глікозиди ціанідин, дельфінідин і пеларгонідин, флавоноли (кверцетин і кемпферол) і глікозиди лютеоліну Шкірка, насіння Антиоксидантні, протизапальні
Помідори Поліфеноли, токофероли, каротиноїди (переважно лікопін, β-каротин і лютеїн) Шкірка, насіння, вичавки Антиагрегантні, антиоксидантні, антимутагенні, антимікробні, нейропротекторні
Фундук Мірицетин і сирингетин, а також проантоціанідини А і В Мушлі, шкурка Антиоксидантні, протигрибкові

 

Манго Етилгаллат і пента-О-галоїл-глюкоза лепідімова кислота Шкірка, ядро Протимікробні, протидіабетичні, протизапальні та антиканцерогенні
Виноград Гідроксикорична та гідроксибензойна кислоти, антрахінони, кумарини, альфа-ліноленова, кавова кислоти, катехін, кемпферол, кверцетин, ресвератрол і флавоноїди, похідні від ресвератролу Шкірки, похідні бруньок, вичавки, листя Антиоксидантні, гомеостатичні, в’яжучі, поживні, сонцезахисні, нейропротекторні, протизапальні, антипроліферативні, протипухлинні

Як бачимо, харчові відходи є продуктами з високим потенціалом біопереробки. Тобто тим «безкінечним» ресурсом різних БАР, «бенефіти» яких можуть стати в нагоді при виробництві різних дієтичних добавок та лікарських засобів (Sorrenti V. et al., 2023). І це лише декілька прикладів. Насправді їх кількість досить значна та потребує подальшого вивчення.

Враховуючи різноманіття БАР, яке виробники можуть отримати з продуктових відходів, їм варто більше уваги приділяти в майбутньому темі «економної» утилізації (Sorrenti V. et al., 2023). Водночас не повинна припинятися наукова робота, пов’язана з вивченням БАР у складі продуктових відходів, що є практично «безкінечним» ресурсом.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами www.ncbi.nlm.nih.gov

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті