З давніх часів у людей виникав посилений інтерес до продуктів, багатих на біологічно активні речовини, які б могли сприяти підвищенню імунітету. Така зацікавленість пояснюється досить легко — хворіти — це погано, і, звісно, ніхто не хоче цього. А імунна система є саме тією важливою «лінією оборони», яка захищає організм від проникнення патогенів. Проте її раціональна робота була б неможлива без адекватної підтримки, зокрема, влітку — багату на вітаміни пору року.
Варто наголосити, що влітку організм людини піддається сильнішому оксидативному стресу, зумовленому впливом ультрафіолетових променів, вищих температур і більшої фізичної активності, тому його необхідно не лише посилити, а й захистити. Тобто необхідні не просто «імуномодулюючі» вітаміни, а такі, які ще й мають антиоксидантні властивості та будуть «боротися» з вільними радикалами, які руйнують організм на клітинному рівні. У цьому контексті варто розглянути вітаміни А, С, D та Е.
Вітамін А
Ультрафіолетове випромінювання літнього сонця особливо жорстке, тому може значно пошкодити клітини, призводячи до фотостаріння, утворення зморшок і виникнення новоутворень. Тому важливо не зловживати прогулянками під палючими сонячними променями, а для відновлення пошкодженої сонцем шкіри рекомендованим є вживання продуктів, які містять вітамін А, що підтверджено дослідженням (Milani М. еt al., 2023).
Вітамін А — незамінна поживна речовина, яка є важливою для органа зору, росту, поділу клітин, відтворення організму та імунітету. Він також необхідний для формування та підтримки епітеліальної тканини, диференціювання, дозрівання та функціонування макрофагів та інших клітин вродженої імунної системи. Дефіцит вітаміну А пов’язаний із підвищеною сприйнятливістю до інфекцій, зміною імунної відповіді та порушенням здатності епітеліальної тканини діяти як бар’єр для патогенів.
Знайти влітку продукти, що містять вітамін А, нескладно. У раціоні людини є два джерела вітаміну А: попередньо сформований (ретинол і ретинолові ефіри), який міститься у продуктах тваринного походження, включаючи нутрощі (печінка), молочні продукти, яйця, вершкове масло, рибу та м’ясо, та каротиноїди провітаміну А (бета-каротин, альфа-каротин і бета-криптоксантин), які надходять із рослинної їжі, включаючи зелені листові овочі, помаранчеві та жовті овочі (морква, гарбуз, мангольд, цукіні, морква, диня, солодкий перець, червоний перець), томати, фрукти та деякі рослинні олії.
Варто зазначити, що споживання вітаміну А може сприяти зниженню ризику розвитку деяких видів раку шкіри (Kim J. еt al., 2019) та захворюваності і смерті від кору (Hussey G.D. еt al., 1990).
Вітамін С
Вітамін С, або аскорбінова кислота — потужний антиоксидант, який має обов’язково бути включений до літнього раціону, оскільки він сприяє хорошій роботі імунної системи та може допомогти здоров’ю шкіри, кісток і суглобів.
Вітамін С відіграє важливу роль як у вродженому, так і адаптованому імунітеті, ймовірно, через його антиоксидантну, протимікробну й противірусну дію та вплив на модулятори імунної системи. Він допомагає підтримувати цілісність епітелію, посилювати диференціацію та проліферацію В- і Т-клітин, підвищувати фагоцитоз, нормалізувати продукцію цитокінів, знижувати рівень гістаміну та пригнічувати реплікацію вірусу (Farjana M. еt al., 2020).
Рандомізовані дослідження показали, що вітамін С скорочує тривалість застудних захворювань (Hemilä H. еt al., 2023), а люди в короткі періоди важких фізичних навантажень, що приймають його з профілактичною метою, мають найнижчий ризик розвитку застуди порівняно з плацебо (Johnston C.S. еt al., 2014).
Дефіцит вітаміну С є причиною сухості шкіри, болю в м’язах і суглобах, слабкості волосяних фолікулів, зменшення маси тіла, кровоточивості ясен, кровотечі з носа і тривалого загоєння ран. Тому вітамін С дійсно важливий для забезпечення здорового тіла і підготовки до зимових місяців.
Вітамін С міститься у складі багатьох «літніх» фруктів і овочів, включаючи цитрусові, помідори, огірки, картоплю, червоний і зелений перець, ківі, броколі, полуницю, смородину, чорницю, аґрус, брюссельську капусту та диню.
Вітамін D
Вітамін D, що існує у двох формах — D2 та D3, є одним з найбільш «літніх» вітамінів, адже значну його частку організм людини синтезує саме влітку, під час перебування на сонці (щоб відновити запас вітаміну D, достатньо близько 10 хв «сонячних ванн» на день). Проте не варто забувати, що сонячні промені, попри визначену користь, можуть негативно впливати на здоров’я шкіри. А поповнити запаси вітаміну D можна як за допомогою споживання дієтичних добавок та прийому лікарських засобів, так і вживаючи продукти, що його містять, зокрема, жирну рибу (включаючи лосось і тунець), риб’ячу печінкову олію, яловичу печінку, сир та яєчні жовтки.
Окрім провідного впливу на засвоєння кальцію та здоров’я кісток, вітамін D відіграє важливу роль в імунній функції, знижуючи швидкість реплікації вірусу, пригнічуючи запалення та підвищуючи рівень Т-регуляторних клітин та їх активність. Крім того, майже всі імунні клітини (наприклад В- та Т-лімфоцити) експресують рецептор вітаміну D, а деякі імунні клітини (наприклад макрофаги та дендритні клітини) можуть перетворювати 25(OH)D на активну 1,25(OH) 2D форму. Ці властивості свідчать про те, що вітамін D може модулювати як вроджену, так і адаптовану імунну відповідь. Дефіцит вітаміну D впливає на сприйнятливість організму до інфекції, частково через послаблення тканинних бар’єрів, і пов’язаний із підвищеним ризиком розвитку грипу та інших інфекцій дихальних шляхів, гепатиту С, ВІЛ та інших вірусних інфекцій. Він також порушує функцію макрофагів і вироблення інтерлейкіну-10.
Експериментальні дослідження показали, що 1,25-дигідроксивітамін D (кальцитріол) чинить імунологічну дію на вроджену та адаптовану імунну систему та стабільність ендотеліальної мембрани. Низькі рівні сироваткового 25-гідроксивітаміну D (25(OH)D) пов’язані з підвищеним ризиком розвитку імунозалежних захворювань, таких як псоріаз, цукровий діабет І типу, розсіяний склероз та аутоімунні захворювання (Sîrbe C. еt al., 2022). Встановлено, що зниження рівня вітаміну D корелює з вищим ризиком розвитку інфекцій дихальних шляхів (Nicolae M. еt al., 2023), а споживання продуктів, які містять вітамін D, знижує ці ризики (Jolliffe D.A. еt al., 2020).
Вітамін Е
Вітамін Е має значний антиоксидантний потенціал та відіграє важливу роль в імунній функції, допомагаючи підтримувати цілісність клітинної мембрани та епітеліальні бар’єри, а також посилюючи вироблення антитіл, проліферацію лімфоцитів та активність природних клітин-кілерів. Він також обмежує запалення, пригнічуючи вироблення прозапальних цитокінів, та має антиалергенні властивості, що може бути актуально під час сезонних алергій, зокрема в літній період. Він також покращує здоров’я шкіри та волосся.
Вітамін Е є важливою поживною речовиною, яка міститься в різних продуктах харчування, включаючи горіхи, насіння, рослинні олії та зелені листові овочі. Невелика його кількість міститься в овочах, таких як шпинат, червоний мелений перець, спаржа, часник.
Дослідження на людях і тваринах показують, що дефіцит вітаміну Е порушує гуморальний і клітинний імунітет, пов’язаний зі зниженою активністю природних клітин-кілерів, і підвищує сприйнятливість до інфекцій, а виправити ситуацію може додаткове вживання продуктів, що його містять (Lewis E.D. еt al., 2019).
Варто наголосити, що перелік «літніх» вітамінів не обмежується зазначеними А, С, D та Е. Залежно від індивідуальної ситуації та стану здоров’я його можна розширити, додавши потрібні поживні речовини. Коли ж, як не влітку, час підтримати своє здоров’я та «вітамінізуватися»!
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим