Для чого потрібен вітамін Е?
Вітамін Е — це жиророзчинний вітамін, який чинить потужну антиоксидантну і радіопротекторну дію, бере участь у біосинтезі заліза і білків, проліферації клітин та інших найважливіших процесах клітинного метаболізму. Також він збільшує споживання тканинами кисню, чинить ангіопротекторну дію, впливаючи на тонус і проникність судин та стимулюючи утворення нових капілярів. Імуномодулювальний ефект вітаміну Е зумовлений стимуляцією Т-клітинного та гуморального імунітету. Зокрема, наявність цього токоферолу є незамінною для нормальних репродуктивних процесів: запліднення, розвитку плода, формування та функціонування статевої системи1. Однак говорити про те, що вітамін Е — це токоферол, є не зовсім правильним.
«Хімія» вітаміну Е
Вітамін Е — це узагальнювальна назва для групи жиророзчинних сполук з антиоксидантною активністю — токохроманолів, які розподіляються на токофероли та токотрієноли, що виявляють біологічну активність d-альфа-токоферолу (Rizvi S. et al., 2014). Тобто токофероли — це одна з груп сполук, що належать до групи вітаміну Е.
Але чому ж тоді не беруть до уваги токотрієноли?
У природі існує 8 ізоформ вітаміну Е: альфа-, бета-, гамма- та дельта-класи токоферолу і токотрієнолу, які синтезуються рослинами з гомогентизинової кислоти (Rizvi S. et al., 2014). Усі вони потрапляють до організму з їжею. Однак попри те, що всі вони є поглиначами пероксильних радикалів, організм людини «віддає перевагу» саме альфа-токоферолу (Niki E. et al., 2012), що пов’язано із швидшим метаболізмом інших форм і білком-переносником альфа-токоферолу (альфа-ТТФ). Завдяки спорідненості альфа-токоферолу з альфа-ТТФ велика частина абсорбованих бета-, гамма- і дельта-токоферолів секретується в жовч і виводиться з калом, тоді як альфа-токоферол значною мірою виводиться із сечею. Форма альфа-токоферолу також накопичується в непечінкових тканинах, особливо в місцях, де утворення вільних радикалів найбільше, наприклад, у мембранах мітохондрій і ендоплазматичної сітки в серці та легенях (Rizvi S. et al., 2014).
Чим вітамін Е може бути корисним для чоловіків та для чого може знадобитися жінкам?
Вважається, що утворення вільних кисневих радикалів відіграє важливу патогенну роль у розвитку різних захворювань. Шкіра більше, ніж інші тканини, піддається окиснювальному стресу, який зумовлюють численні хімічні та фізичні фактори навколишнього середовища. Такий вплив призводить до розвитку низки коротко- та довгострокових несприятливих ефектів, таких як еритема, набряк, потовщення шкіри, поява зморшок, та навіть підвищення ризику розвитку онкопатології (Nachbar F. et al., 1995).
Вітамін Е є основним природним жиророзчинним неферментативним антиоксидантом, який може захищати шкіру від несприятливих наслідків окиснювального стресу. У низці досліджень підтверджено, що застосування вітаміну Е дозволяє знизити частоту та ступінь тяжкості патологічних явищ на шкірі, зокрема для захисту шкіри обличчя (Nachbar F. et al., 1995).
У дослідженнях підтверджено також користь від застосування вітаміну Е для волосся. Визначено, що прийом капсул з вітаміном Е збільшує кількість волосся у добровольців, які страждають від випадіння волосся, порівняно з групою плацебо. Можливе пояснення ефектів може бути пов’язане з потужною антиоксидантною активністю токотрієнолів у складі препарату, які допомагають знизити перекисне окиснення ліпідів і окиснювальний стрес у шкірі голови, які, як відомо, пов’язані з алопецією (облисінням) (Beoy L.A. et al., 2010).
Звідки людина отримує вітамін Е?
Найбагатшими дієтичними джерелами вітаміну Е вважаються продукти харчування, а саме рослинні олії, горіхи, насіння, зелені листові овочі та збагачені злаки, які містять усі його гомологи в різних пропорціях (таблиця).
Продукт | Вміст альфа-токоферолу, мг |
Олія із зародків пшениці (1 ст. л.) | 20,3 |
Насіння соняшнику смажене (≈30 г) | 7,4 |
Мигдаль смажений (≈30 г) | 6,8 |
Соняшникова олія (1 ст. л.) | 5,6 |
Лісові горіхи смажені (≈30 г) | 4,3 |
Арахісова олія (2 ст. л.) | 2,9 |
Арахіс смажений (≈30 г) | 2,2 |
Кукурудзяна олія (1 ст. л.) | 1,9 |
Шпинат варений (½ склянки) | 1,9 |
Броколі відварена порізана (½ склянки) | 1,2 |
Соєва олія (1 ст. л.) | 1,1 |
Ківі (1 фрукт середнього розміру) | 1,1 |
Манго порізане (½ склянки) | 0,7 |
Помідор сирий (1 овоч середнього розміру) | 0,7 |
На ринку України препарати вітаміну Е представлені у твердих формах (капсулах) для внутрішнього прийому та у формі оральних розчинів, що містять у своєму складі альфа-токоферол у формі ацетату1.
- Токоферолу ацетат — це основна форма вітаміну Е, що здебільшого використовується організмом людини для задоволення відповідних харчових потреб. Зокрема, стереоізомер RRR-альфа-токоферолу ( d-альфа-токоферолу) вважається природним утворенням альфа-токоферолу і, як правило, проявляє найвищу біодоступність з усіх стереоізомерів альфа-токоферолу. Крім того, RRR-альфа-токоферолу ацетат є відносно стабілізованою формою вітаміну Е, що використовується для споживання (National Center for Biotechnology Information, Alpha-Tocopherol Acetate, 2024) (pubchem.ncbi.nlm.nih.gov).
Коли виникає дефіцит вітаміну Е?
Варто відмітити, що дефіцит вітаміну Е — явище доволі рідкісне, що здебільшого може розвинутися внаслідок порушення жирового обміну, який можуть спричинити деякі захворювання або ж вроджені генетичні аномалії (Medina J. et al., 2024). При дефіциті розвиваються гіпотонія та дистрофія скелетних м’язів, міокарда, підвищується проникність та ламкість капілярів, розвивається дегенерація фоторецепторів, яка спричиняє порушення зору, може діагностуватися зниження статевої функції у чоловіків та порушення менструального циклу та викидні у жінок, розвиток гемолітичної жовтяниці у новонароджених, а також синдром мальабсорбції, стеатореї тощо1. Тому за визначеної потреби лікарі можуть рекомендувати прийом лікарських засобів, які містять цю поживну речовину.
1За даними Державного реєстру лікарських засобів (www.drlz.com.ua).
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим