Для чого людям похилого віку потрібен вітамін K?

31 Жовтня 2024 12:23 Поділитися
Прагнення зберегти свою молодість якнайдовше притаманне людям з давніх-давен. Особливо чутливою ця проблема є для жінок. До яких лиш способів не вдавалися представниці прекрасної статі вдавнину, щоб відтермінувати прихід старості — і молочні ванни, і свинцеві креми, і ще багато чого. Над створенням заповітного «еліксиру молодості» працювало й не одне покоління науковців. І от, здається, наразі людство опинилося на порозі здійснення своєї мрії. Недавні дослідження підтвердили важливість модифікації способу життя, у тому числі раціону харчування, у послабленні патологічних вікових змін. Зокрема, споживання деяких біологічно активних речовин, що виявляють антиоксидантну та протизапальну активність, можуть підвищити якість життя та впливати на процес старіння (Popa D.-S. et al., 2021).  

Шлях до молодості

У світі відзначається безпрецедентне збільшення кількості та частки людей віком старше 60 років. Прогнозується, що до 2050 р. кількість населення літнього віку досягне позначки у 2,1 млрд, перевищивши чисельність підлітків і молодих людей віком до 24 років. Ця демографічна зміна може стати значним тягарем для світової системи охорони здоров’я, адже більшість літнього населення — це хворі, а хронічна хвороба нирок, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу, ожиріння, рак і нейродегенеративні розлади — часті захворювання, зумовлені віком. Виявляється, що багатьом віковим хронічним захворюванням і фізіологічним дисфункціям можна запобігти і навіть повернути їх назад шляхом впровадження заходів щодо здорового способу життя (Dai L. et al., 2023). І тут важливо розуміти, що протистояти настанню вікових змін важливо не лише зовні, використовуючи антивікову косметику. Адже старіння — це багатофакторний процес, який поступово погіршує фізіологічні функції різних органів, включаючи головний мозок, опорно-руховий апарат, серцево-судинну, метаболічну та імунну системи, що призводить до розвитку численних патологічних станів з високим рівнем захворюваності та смертності. Науковцям вдалося визначити, що провідними патофізіологічними механізмами старіння є оксидативний стрес та хронічне запалення, з якими, як показали дослідження, можна «боротися» за допомогою модифікації раціону харчування. Зокрема, споживаючи продукти, що містять вітамін К (Popa D.-S. et al., 2021).

Про вітамін К та де він міститься?

Про вітамін K вперше суспільство дізналося з одного німецького наукового журналу у 1929 р., в якому данський науковець Генрік Карл Петер Дам (Carl Peter Henrik Dam) опублікував статтю про кoagulationsvitamin (вітамін, що бере участь у згортанні крові). Однак незважаючи на назву, вітамін К — це не один вітамін, а ціле сімейство жиророзчинних сполук філохінону (вітамін K1) і серії менахінонів (вітамін K2), які мають ненасичені ізопренільні бічні ланцюги і позначаються залежно від довжини їхнього бічного ланцюга*:

  • вітамін К1 (філохінон), який міститься в основному в продуктах рослинного походження (зелені листові овочі (наприклад ріпа, броколі, шпинат, капуста), рослинні олії, деякі фрукти (наприклад сушений чорнослив, ківі, авокадо, чорниця, ожина, виноград), деякі горіхи (кедрові, кеш’ю, фісташки)), є основною харчовою формою вітаміну К (Popa D.-S. et al., 2021);
  • вітамін К2 (менахінони) міститься в помірній кількості у різних продуктах тваринного походження (сири, яйця та м’ясо) та ферментованих продуктах (Popa D.-S. et al., 2021).

Варто відзначити, що сьогодні група вітаміну K міститься також у складі більшості полівітамінних комплексів, а також окремо (наприклад може використовуватися синтетична форма — фітонадіон) або у поєднанні з декількома іншими поживними речовинами (наприклад кальцієм, магнієм або вітаміном D) у складі дієтичних добавок*.

Навіщо організму потрібен вітамін К і до чого тут процес старіння?

Окрім підтримки нормального згортання крові, вітамін K є коферментом, що відіграє важливу роль у метаболізмі кісткової тканини людини та фізіології м’яких тканин, а також пов’язаний з виникненням і прогресуванням низки вікових хронічних захворювань. Так, наукові дані свідчать, що вітамін К відіграє невід’ємну роль не лише в метаболізмі кісткової тканини (при цьому К2 виявився більш ефективним антиостеопоротичним засобом, ніж K1), а й може бути безпечним підходом до зниження захворюваності та смертності від низки вікових захворювань, таких як серцево-судинні патології, метаболічні розлади (наприклад цукровий діабет ІІ типу, ожиріння) та чинить позитивний вплив на вікові нейродегенеративні хвороби. Зокрема, дослідження виявило, що споживання продуктів, які містить вітамін К, може чинити сприятливий вплив на перебіг хвороби Альцгеймера та когнітивні функції у людей літнього віку (Dai L. et al., 2023).

Допомогти більше зрозуміти, як же вітамін К може «протистояти» процесу старіння, науковцям вдалося в дослідженнях після виявлення його антиоксидантних та протизапальних властивостей. Зокрема, антиоксидантний ефект базується на захисній дії проти окиснювального пошкодження і загибелі клітин шляхом прямого поглинання активних форм кисню, обмеження внутрішньоклітинного накопичення вільних радикалів та інгібування активації 12-ліпоксигенази. Зменшення вираженості запалення в організмі можливе завдяки інгібуванню вітаміном К активації ядерного фактора капа В, що зумовлює зниження синтезу прозапальних цитокінів (Popa D.-S. et al., 2021; Dai L. et al., 2023).

Норми споживання

За даними Управління з контролю за харчовими продуктами й лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) для дорослих та дітей віком з 4 років добова норма споживання вітаміну К становить 120 мкг на добу*. Проте варто зауважити, що ці рекомендації щодо споживання базуються на дозі, необхідній для запобігання кровотечі. З метою ж попередження появи вікових змін у літніх людей, враховуючи, що біодоступність вітаміну К, незалежно від джерела походження, є низькою, ймовірно, знадобиться більша його кількість (Popa D.-S. et al., 2021).

Варто наголосити, що, незважаючи на наявні докази, які підтверджують сприятливий та безпечний вплив вітаміну К на здоров’я, остаточні висновки щодо його антивікової ролі все ще суперечливі та потребують подальшого вивчення (Simes D.C. et al., 2019). Сподіваємося, незабаром саме ця поживна речовина зможе здійснити мрію мільйонів та стати таким очікуваним «еліксиром молодості».

Інна Грабова

*За даними Національного інституту охорони здоров’я (National Institutes of Health — NIH) (ods.od.nih.gov).

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті