Фолієва кислота для жінок — інвестиція у здоров’я їхніх дітей

25 Грудня 2024 9:44 Поділитися
У 1930-х роках минулого століття британській науковиці Люсі Уіллс (Lucy Wills) вдалося виявити «новий гемопоетичний фактор» у дріжджах і печінці, який виліковував тропічну макроцитарну анемію у людей і експериментальну анемію у мавп. Ця невідома речовина, яка тоді отримала назву «фактор Уїлса», сьогодні відома у всьому світі як фолієва кислота. А її діапазон застосування, як виявилося, не обмежується гематологічними розладами (Rosenberg I.H., 2012).

Фолієва кислота, або вітамін B9: короткий огляд

Фолієва кислота, або вітамін B9 — це один із водорозчинних вітамінів групи B, який відіграє ключову роль у синтезі ДНК, репарації клітин, формуванні еритроцитів та підтримці нормальної функції нервової системи. Додатковий прийом фолієвої кислоти у період вагітності є ключовим для підтримки здоров’я матері та дитини1.

Вітамін В9 може існувати в одній із 2 форм: відновлена ​​природна або окиснена синтетична фолієва кислота. Варто відзначити, що біодоступність синтетичної форми вища, ніж природного фолату, оскільки вона міститься у формі моноглутамату, що не потребує ферментної кон’югази для свого перетравлення та є більш стабільною при окисненні та нагріванні (Ismail S. et al., 2023).

Фолієва кислота у складі різних продуктів

Природним чином вітамін В9 міститься в зелених листових овочах, цитрусових і бобових, а також у продуктах тваринного походження, таких як яйця та печінка. Постачання природних фолатів через їжу можливе і, іноді, його навіть достатньо, однак їх поглинання з їжі може бути обмеженим, оскільки ці сполуки дуже чутливі до багатьох факторів, включаючи високу температуру (наприклад при приготуванні їжі) (Zadarko-Domaradzka M. et al., 2021).

Споживання мікроелементів життєво важливе для збереження здоров’я та профілактики захворювань протягом усього життя. Попри те, що продукти харчування повинні бути основним джерелом поживних мікроелементів, у деяких випадках може знадобитися додатковий їх прийом. Зокрема, на ринку України фолієва кислота окремо представлена у формі таблеток по 1 та 5 мг, а також її можна знайти у складі різноманітних вітамінно-мінеральних комплексів3 та дієтичних добавок.

Як зазначається в інструкції для медичного застосування, після перорального прийому фолієва кислота добре і повністю всмоктується у травному тракті, переважно у верхньому відділі дванадцятипалої кишки. Вона майже повністю зв’язується з білками плазми крові. Зазнає активації у печінці під дією ферменту дигідрофолатредуктази, перетворюючись на тетрагідрофолієву кислоту. Максимальна концентрація у крові досягається через 30–60 хв після прийому3.

Багато чи мало?

Добова норма фолієвої кислоти відрізняється залежно від віку та фізіологічного стану: для дітей — 25–400 мкг, для дорослих — 400 мкг, вагітним рекомендується до 600 мкг, а для жінок, які годують грудьми, — 500 мкг2.

Поява анемії, слабкості, втоми, виразок у роті, неврологічних розладів може вказувати та розвиток дефіциту фолієвої кислоти, який пов’язаний із серйозними наслідками, включаючи мегалобластну анемію (Hariz A. et al., 2023), вади нервової трубки у новонароджених (Greenberg J.A. et al., 2011) та підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань (Li Y. et al., 2016). Серед причин дефіциту вітаміну В9 відмічають незбалансоване харчування, порушення всмоктування у кишечнику (целіакія, хвороба Крона), високі потреби у період вагітності та хронічний алкоголізм (Allen L.H. et al., 2008).

Як дефіцит, так і надмірне споживання мікроелементів може мати негативні наслідки. Варто відзначити, що фолієва кислота — це водорозчинний вітамін, надлишок якого виводиться з організму з рідиною. Однак надмірна його кількість (>1 мг на добу) може маскувати дефіцит вітаміну B12 та викликати неврологічні ускладнення (Mills J.L. et al., 2018; Miller J.W. et al., 2024).

Фолієва кислота та вагітність

Стан харчування жінки до та під час вагітності відіграє ключову роль у зростанні та розвитку плода. Погане харчування жінки в період перед зачаттям і на ранніх термінах вагітності (до 12 тиж вагітності), зокрема недостатнє споживання фолатів, може підвищити ризик несприятливих наслідків вагітності. Таким чином, цей периконцепційний період вважається важливим періодом для втручань, які сприяють здоров’ю матері та тим самим підвищують ймовірність позитивних результатів вагітності. Вроджені вади розвитку є структурними або функціональними аномаліями, наявними від народження і можуть бути спричинені низкою факторів, включаючи дефіцит мікроелементів. Вади нервової трубки, такі як spina bifida, є одними з найпоширеніших вроджених вад розвитку4.

Зокрема, численні дослідження підтверджують, що додавання вітаміну В9 (фолієвої кислоти) в передзаплідний період окремо або в поєднанні з іншими вітамінами та мінералами, може запобігти вадам нервової трубки (Zadarko-Domaradzka M. et al., 2021). Проте ключовим аспектом активної профілактики є саме те, як правильно «пити» фолієву кислоту.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує, щоб усі жінки для підтримки, починаючи з моменту, коли вони починають спроби завагітніти, до 12 тиж вагітності приймали фолієву кислоту по 400 мкг щодня4.

Бенефіти фолієвої кислоти для жінок та чоловіків віком старше 50 років

Попри ключову роль вітаміну В9 при формуванні плода, його прийом може бути корисний і для людей старшого віку.

Зокрема, визначено, що підвищена концентрація гомоцистеїну — метаболіту, який зумовлює утворення атеросклеротичних бляшок в крові, підвищує ризик інсульту, особливо у людей з гіпертензією. А от прийом фолієвої кислоти або вітаміну B9 знижує рівень гомоцистеїну (Carmody B.J. et al., 1999). У дослідженні показано, що у пацієнтів з гіпергомоцистеїнемією, які приймають фолієву кислоту, відмічено зниження ризику розвитку інсультів на 21% (Min Zhao et al., 2017).

Низький рівень фолієвої кислоти (вітамін В9) пов’язаний із зниженням когнітивної функції та деменцією у людей похилого віку (Ramos M.I. et al., 2005), а також асоціюється з підвищеним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера (Zhang X. et al., 2021). Звісно, необхідні подальші клінічні дослідження в точно визначених клінічних категоріях, оскільки вплив цього вітаміну є повільним і накопичується протягом багатьох місяців. Проте вже відомо, що прийом фолієвої кислоти може знижувати ризик деменції у літньому віці та сприяє попередженню розвитку низки вікових нейродегенеративних розладів (Reynolds E.H. et al., 2002).

Окрім того, фолати відіграють певну роль у зниженні ризику розвитку певних видів раку, включаючи рак товстої кишки. Як показало проспективне когортне дослідження протягом 8,5 року, достатнє споживання фолієвої кислоти асоціюється зі зниженим ризиком колоректального раку (Gibson T.M. et al., 2011).

Як бачимо, фолієва кислота відіграє ключову роль у низці життєвоважливих біологічних процесів в організмі, зокрема, саме від неї залежить здоров’я новонароджених дітей, а разом з цим і здоров’я нації.

Інна Грабова

1За даними Національного інституту здоров’я (National Institutes of Health — NIH) (ods.od.nih.gov).
2Адаптовано з Наказу МОЗ від 03.09.2017 р. № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії» (норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії) (zakon.rada.gov.ua).
3За даними Державного реєстру лікарських засобів (www.drlz.com.ua).
4За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) (www.who.int).

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті