Вітамін В5 — підтримка серця та судин, і не тільки

26 Грудня 2024 3:08 Поділитися

Незважаючи на наукові досягнення та розробку нових терапевтичних стратегій, ішемічна хвороба серця (ІХС) залишається одним із найпоширеніших неінфекційних захворювань та основною причиною смерті в усьому світі, тягар якої з кожним роком лише зростає. З огляду на зростання поширеності ІХС та визнання залишкового ризику існує очевидна потреба використовувати нетрадиційні підходи. У цьому контексті значний інтерес представляє вітамін В5 (Sun P. et al., 2022). Попри сприятливий вплив цієї поживної речовини на серцево-судинну систему, науковцям вдалося визначити низку інших бенефітів, які в цілому сприяють раціональній роботі організму.

Що таке вітамін B5?

Вітамін В5 (пантотенова кислота, пантотенат, «антистресовий вітамін) — важливий водорозчинний вітамін групи В, основна функція якого полягає в синтезі коензиму А (КоА), необхідного організму для синтезу і розпаду жирних кислот, перенесення ацетильних і ацильних груп і багатьох інших анаболічних і катаболічних процесів в організмі, а також ацильного білка-переносника, провідною роллю якого є синтез жирних кислот1. Окрім цього, пантотенова кислота визнана важливим нутрієнтом, прийом якої допомагає підтримувати здоров’я шкіри, волосся і нігтів (Sanvictores T. et al., 2024).

Підтверджені в дослідженнях функції вітаміну В5

  • Вітамін В5 визначена користь для шкіри обличчя та тіла

У дослідженнях встановлено, що пантотенова кислота (вітамін B5) і пантенол (спиртове похідне пантотенової кислоти) можуть бути корисними для підтримки здоров’я шкіри, зокрема, впливаючи на проліферацію та диференціювання кератиноцитів (Kobayashi D. et al., 2011).

Встановлено, що пантотенова кислота буде актуальним доповненням для тих, хто страждає на вугревий висип. Зокрема, ті пацієнти, які приймали вітамін B5 щодня протягом 12 тиж, повідомили про зменшення кількості вугрів та покращення стану шкіри (Yang M. et al., 2014).

  • Вітамін В5 — актуально для волосся

Прийом пантотенової кислоти може позитивно впливати на стан волосся, а саме завдяки здатності регулювати синтез гормонів стресу в корі надниркових залоз (Pan L. et al., 2011). А, як відомо, стрес може значно вплинути на пігментацію та міцність волосся, призводячи до сивини та випадіння волосся (Rosenberg A.M. et al., 2021).

  • Бенефіти пантотенової кислоти для головного мозку

Декспантенол, попередник вітаміну B5, може бути актуальним доповненням до лікування уражень головного мозку (Demirci B. et al., 2014). У попередньому дослідженні зафіксовано, що споживання продуктів, які містять пантотенову кислоту, може сприяти зниженню рівня гомоцистеїну — амінокислоти, яка є відомим фактором ризику розвитку хвороби Альцгеймера та низки судинних розладів (Isakov V.A. et al., 2018; Rajagopalan P. et al., 2011).

  • Зв’язок з метаболічними розладами

Більше споживання вітаміну C, заліза, вітаміну B6, селену, магнію та пантотенової кислоти на тлі меншого споживання цинку може запобігти ожирінню (Gholamalizadeh M. et al., 2021), а споживання розчинних харчових волокон, марганцю, калію, магнію, вітаміну К, фолієвої кислоти та вітаміну В5 може попередити накопичення вісцерального жиру (Ozato N. et al., 2019).

  • Користь від вітаміну В5 для серця та судин

Завдяки здатності впливати на процес розщеплення жиру в організмі, вітамін В5, а саме його дисульфідне похідне пантетин, потенційно може виконувати функцію зниження рівня холестерину в осіб з дисліпідемією станом, при якому відмічаються аномально висока концентрація ліпідів у плазмі крові (наприклад «поганого» холестерину ліпопротеїдів низької щільності та тригліцеридів) і низький рівень «хорошого» холестерину ліпопротеїдів високої щільності (Chen Y.Q. et al., 2015; Sun P. et al., 2022). Окрім того, пантотенова кислота зумовлює антиоксидантний ефект та зменшує вираженість запалення низького ступеня тяжкості, яке наявне на ранніх стадіях розвитку серцево-судинних захворювань (Jung S. et al., 2017), а також може підвищувати функцію тромбоцитів, захищати ендотелій (Qian H. et al., 2020; Pins J.J. et al., 2006), профілактувати відкладення жирів та холестеринових «бляшок» у судинах (Houston M. et al., 2012).

Де міститься вітамін В5?

Вітамін B5 міститься у складі багатьох рослинних (грибах, авокадо, сочевиці, капусті, цільнозерновій каші) і тваринних (яловичині, яйцях, молоці) продуктів, де він на 85% представлений у формі КоА або фосфопантетеїну. Ці форми перетворюються на пантотенову кислоту травними ферментами (нуклеозидазами, пептидазами та фосфорилазами) у просвіті кишки та клітинах кишечнику. Пантотенова кислота всмоктується в кишечнику і доставляється безпосередньо в кров за допомогою активного транспорту. Пантетеїн, дефосфорильована форма фосфопантетеїну, спочатку поглинається кишковими клітинами та перетворюється на пантотенову кислоту перед тим, як потрапити в кровообіг. Незначна кількість вітаміну В5 синтезується в організмі кишковою флорою самостійно. Більшість пантотенової кислоти в тканинах знаходиться у формі КоА, але менші кількості наявні у вигляді ацильного білка-носія або вільної пантотенової кислоти1.

Оскільки вітамін B5 може руйнуватися в процесі приготування під дією високих температур, рекомендовано віддавати перевагу споживанню свіжих продуктів або піддавати їх мінімальній термічній обробці1.

Добова норма вітаміну В5

Наразі не існує еталонної норми споживання пантотенової кислоти, оскільки більшість людей отримує достатню її кількість з їжею. Проте за потреби у разі підвищеного ризику розвитку дефіциту лікар може порадити додатковий прийом препаратів на основі вітаміну В5 або ж корекцію раціону за допомогою дієтичних добавок, які його містять.

Інна Грабова

1За даними Національного інституту здоров’я (National Institutes of Health — NIH) (ods.od.nih.gov).

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті