Основне про вітамін В4
Холін (або вітамін В4) є джерелом метильних груп, необхідних для багатьох етапів метаболізму. Зокрема, цей вітамін потрібен організму для фосфоліпідів фосфатидилхоліну, лізофосфатидилхоліну, холін-плазмалогену та сфінгомієліну — основних компонентів для всіх мембран. Крім того, холін необхідний для виробництва ацетилхоліну, важливого нейромедіатора для пам’яті, настрою, контролю м’язів та інших функцій головного мозку та нервової системи. Він також відіграє важливу роль у модулюванні експресії генів, передачі сигналів клітинних мембран, транспорту та метаболізму ліпідів і раннього розвитку головного мозку та пам’яті плода1.
Холін при вагітності та грудному вигодовуванні
У 1998 р. вітамін В4 було визнано однією з основних поживних речовин у раціоні людини, дефіцит якої корелює з ризиком розвитку низки захворювань печінки, серця та судин, а також відіграє важливу роль у патогенезі низки неврологічних порушень. Проте через недостатнє споживання, зокрема, через недотримання збалансованості у харчуванні, може виникати дефіцит цієї поживної речовини, а разом з цим підвищуватися ризик розвитку хвороб, які вона може спричиняти. Особливої актуальності ця проблема набуває у період вагітності та грудного вигодовування, коли існує підвищена потреба у поживних речовинах, зокрема, у вітаміні В4 , який відіграє важливу роль у розвитку нервової системи дитини та підтримці її когнітивного розвитку. На жаль, у багатьох випадках жінкам у період вагітності не вдається досягнути добової норми споживання цього вітаміну, що зумовлює підвищений ризик розвитку неврологічних порушень як у дитини, так і в майбутньої матері (Zeisel S.H. et al., 2009; Jaiswal A. et al., 2023; Dymek A. et al., 2024).
- Холін є критичним чинником у ранньому формуванні нервової трубки плода, а його недостатність може призвести до вад розвитку (наприклад розвитку розщілини хребта). Профілактувати появу вроджених порушень можна за допомогою додаткового прийому вітаміну В4 на ранніх стадіях вагітності (Obeid R. et al., 2022).
- Холін є незамінною поживною речовиною для адекватного розвитку головного мозку плода. Його роль у формуванні клітинної мембрани та синтезі нейромедіаторів є ключовою, а дефіцит у період вагітності може призвести до розумової відсталості у дитини після народження. При цьому підвищене споживання холіну під час вагітності може позитивно впливати на когнітивні функції у дітей, потенційно покращуючи їх здатність вчитися, запам’ятовувати та зосереджуватися (Derbyshire E. et al., 2023).
- Достатнє споживання вітаміну В4 у період вагітності може попереджувати розвиток жирової хвороби печінки, яка характеризується накопиченням жиру в клітинах печінки, що в кінцевому підсумку може спричинити дисфункцію органа (Jaiswal A. et al., 2023).
- Варто відзначити, що дефіцит холіну пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку низки гестаційних ускладнень у матері, як-от прееклампсія або гестаційний діабет. Можливість додаткового прийому цієї дефіцитної сполуки значно знижує ризик патологічних розладів та сприяє покращенню загального стану здоров’я матері та позитивним результатам вагітності (Wen Y. et al., 2019).
- Когнітивні потреби вагітності та післяпологового періоду в поєднанні з гормональними коливаннями можуть негативно впливати на когнітивні функції жінки, покращити які можна за допомогою додаткового введення в раціон продуктів з вітаміном В4. Своєю чергою, покращена когнітивна функція може допомогти матерям справлятися з проблемами та обов’язками вагітності та раннього материнства, сприяючи їхньому загальному благополуччю (Irvine N. et al., 2022).
До факторів, що зумовлюють появу дефіциту холіну у період вагітності належать відсутність у раціоні продуктів, багатих на цей вітамін, ранкова нудота, наявність певних супутніх захворювань або прийом ліків, які можуть перешкоджати засвоєнню холіну в організмі, індивідуальні генетичні та метаболічні особливсті організму тощо (Jaiswal A. et al., 2023).
Важливо відзначити, що холін є досить важливим для матері мікроелементом, необхідним у раціоні під час грудного вигодовування, щоб забезпечити адекватну концентрацію холіну в грудному молоці, яке є основним джерелом цієї поживної речовини для немовлят на ранніх етапах життя. Визначено, що адекватна концентрація вітаміну В4 у грудному молоці підтримує ріст та розвиток дитини, сприяє покращенню імунної функції у матері та підтримує здоров’я кишечнику (Lewis E.D. et al., 2017).
Звідки організм може «взяти» вітамін В4
Холін не є поживною речовиною, яку організм людини може синтезувати в достатній кількості самостійно. Тому існує потреба в його отриманні з їжі (Jaiswal A. et al., 2023). Найпоширенішими джерелами вітаміну В4 у продуктах (здебільшого тваринного походження) є жиророзчинні фосфоліпіди фосфатидилхолін і сфінгомієлін, а також водорозчинні сполуки фосфохолін, гліцеринфосфохолін та вільний холін. Особливо багаті на вітамін В4 — м’ясо, птиця, риба, молочні продукти та яйця. Холін також міститься у грудному молоці та додається до складу більшості сучасних штучних сумішей для немовлят1.
В аптечному асортименті вітамін В4 можна знайти у складі дієтичних добавок, де він міститься окремо або ж у поєднанні з вітамінами B-комплексу. Типова кількість холіну в дієтичних добавках коливається у межах 10–250 мг у формі холіну бітартрату, фосфатидилхоліну і лецитину.
Окрім збагачення раціону продуктами та вітамінно-мінеральними доповненнями, вітамін В4 може призначатися для лікування. Зокрема, на ринку представлені препарати вітаміну В4 у формі холіну альфосцерату у формі таблеток, капсул, оральних та ін’єкційних розчинів, (вітамін В4 в ампулах), які показані до застосування при дегенеративно-інволюційних мозкових психоорганічних синдромах або вторинних наслідках цереброваскулярної недостатності, тобто первинних та вторинних порушеннях розумової діяльності у людей літнього віку, які характеризуються порушенням пам’яті, сплутаністю свідомості, дезорієнтацією, зниженням мотивації та ініціативності, зниженням здатності до концентрації, змінах в емоційній та поведінковій сфері (емоційна нестабільність, дратівливість, байдужість до навколишнього середовища), псевдомеланхолії у людей літнього віку2 тощо.
Добова норма вітаміну В4
Кількість холіну, яка необхідна людям, залежить від віку, статі та фізіологічного стану (таблиця)1.
Вік | Чоловік, мг/добу | Жінка, мг/ добу | Період вагітності, мг/добу | Період грудного вигодовування, мг/добу |
Від народження до 6 міс | 125 | 125 | ||
7–12 міс | 150 | 150 | ||
1–3 роки | 200 | 200 | ||
4–8 років | 250 | 250 | ||
9–13 років | 375 | 375 | ||
14–18 років | 550 | 400 | 450 | 550 |
19+ років | 550 | 425 | 450 | 550 |
1За даними Національного інституту здоров’я (National Institutes of Health — NIH) (ods.od.nih.gov).
2За даними Державного реєстру лікарських засобів (www.drlz.com.ua).
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим