Короткий огляд
Відкриття фолієвої кислоти є результатом наполегливої праці науковиці Люсі Віллс (Lucy Wills). У 1930 р. вона працювала в Індії, особливо зацікавившись проблемою тяжкої анемії у вагітних бідних текстильних робітниць. Віллс продемонструвала дивовижну точність і наполегливість у своєму дослідженні, виключивши інфекційну і паразитарну природу анемії і дійшовши висновку, що вона пов’язана з неправильним одноманітним харчуванням. Після успішних досліджень на щурах Віллс запропонувала використовувати в групах ризику спеціальні печінкові добавки та спреди з пивних дріжджів. Невідомі речовини, що мають протианемічні властивості разом із покращенням перебігу вагітності, спочатку називали «фактором Вілла». Згодом цю важливу речовину почали називати по-іншому: вітамін М («необхідний для нормального кровотворення у мавп»), вітамін Вс («необхідний для росту курчат»), фактор росту Lactobacillus casei («підтримує проліферацію Lactobacillus») та вітамін В9. У 1941 р. зі шпинату фолієва кислота була виділена вперше («фолієва» походить від латинського «folium», що перекладається як «лист»). Цикл промислового синтезу вітаміну В9 був розроблений у 1945 р. (Shulpekova Y. et al., 2021).
Вітамін В9: що це?
Фолієва кислота, або вітамін В9 — це водорозчинний представник В-комплексу, який впливає на кровотворення, імунну систему та метаболізм. Вітамін В9 містить у складі такі речовини, як параамінбензойна та глутамінова кислота. Похідні вітаміну В9, власне фолієва кислота та споріднені сполуки, — це і є фолати1.
Де міститься вітамін В9?
Фолієва кислота (вітамін В9) міститься у складі різноманітних харчових продуктів, серед яких овочі (особливо темно-зелені листові овочі), фрукти, горіхи, боби, горох, морепродукти, яйця, молочні продукти, м’ясо, птиця та зернові. Шпинат, печінка, спаржа та брюссельська капуста належать до продуктів, у яких відзначається найвищий вміст вітаміну В91. Харчові фолати знаходяться у формі тетрагідрофолату (ТГФ) і зазвичай мають додаткові залишки глутамату, що робить їх поліглутаматами.
Вітамін В9 — це повністю окиснена моноглутаматна форма вітаміну, яка використовується у збагачених продуктах харчування та у складі більшості препаратів та дієтичних добавок. Деякі дієтичні добавки також можуть містити фолат у формі моноглутамілу, 5-MTHF (5-метил-фолат, L-метилфолат і метилфолат)1.
В українському аптечному асортименті вітамін В9 окремо представлено як лікарський засіб (у формі таблеток по 1 та 5 мг)2, а також його можна знайти у складі різноманітних вітамінно-мінеральних комплексів та дієтичних добавок.
Добова потреба у вітаміні В9 відрізняється залежно від віку та фізіологічного стану: для дітей — 25–400 мкг, для дорослих — 400 мкг, вагітним рекомендується до 600 мкг, а для жінок, які годують грудьми, — 500 мкг3.
Який аналіз може визначити дефіцит вітаміну В9 або вказати на його ймовірність?
Загальний вміст фолієвої кислоти в організмі становить 15–30 мг: близько половини цієї кількості зберігається в печінці, а решта — в крові та тканинах організму1.
Для оцінки статусу вітаміну В9 зазвичай проводять гематологічні аналізи на визначення його концентрації у сироватці крові, де в нормі міститься >3 нг/мл, та в еритроцитах, де адекватним вважається показник >140 нг/мл. Додатково можуть призначати аналіз на визначення концентрації гомоцистеїну (граничний рівень — 10 ммоль/л)1.
Незважаючи на те що більшість людей споживає достатню кількість фолієвої кислоти, певні групи населення, включаючи жінок дітородного віку, можуть зазнавати дефіциту фолатів1. Одна з причин — обмежене поглинання вітаміну В9 з харчових джерел через чутливість до низки факторів зовнішнього середовища, включаючи температурні перепади (можуть руйнуватися при приготуванні їжі при високій температурі) (Zadarko-Domaradzka M. et al., 2021).
Чим корисний вітамін В9?
Фолієва кислота відіграє важливу роль у процесах регуляції функцій органів кровотворення, позитивно впливає на функції кишечнику і печінки, підтримує імунну систему, бере участь в окисно-відновних процесах в організмі, сприяє нормальному утворенню і функціонуванню білих кров’яних тілець. Також вітамін В9 необхідний для біосинтезу білка, позитивно впливає на продуктивну роботу головного мозку, допомагає засвоювати інші вітаміни групи В, сприяє вирівнюванню пігментації. Регулярне споживання продуктів, багатих на фолієву кислоту, сприяє зниженню ризику інсульту і серцево-судинних розладів, нормалізації артеріального тиску та зниженню рівня холестерину в крові (Shulpekova Y. et al., 2021).
Окрім того, вітамін В9 чинить естрогеноподібну дію, сповільнюючи настання менопаузи, зменшуючи вираженість її симптомів (Bani S. et al., 2013) та даючи можливість для жіночого статевого розвитку (Kadir M. et al., 2022).
Особливо важлива фолієва кислота для вагітних, адже вона регулює створення та підтримання у здоровому стані нових клітин організму, що дуже важливо на стадії формування плода (Lassi Z.S. et al., 2013). Зокрема, визначено, що ризик розвитку вад нервової трубки плода знижується на 77% для тих дітей, матері яких приймають вітамін В9 у період вагітності (Moges N. et al., 2024).
Як приймати фолієву кислоту в період вагітності?
У той час як у поточних рекомендаціях щодо профілактики вад нервової трубки плода вказано, що прийом вагітними фолієвої кислоти має здійснюватися по 400 мкг лише до кінця 12-го гестаційного тижня4, про її подальший прийом під час вагітності не йшлося.
У Північній Ірландії проведено дослідження 11-річних дітей, матері яких брали участь у рандомізованому дослідженні добавок фолієвої кислоти у ІІ та ІІІ триместр вагітності та отримували 400 мкг/добу фолієвої кислоти або плацебо, починаючи з 14-го тижня вагітності. Зокрема, науковцями оцінені такі когнітивні показники у дітей, як коефіцієнт інтелекту, вербальне розуміння, робоча пам’ять, сприйняття та швидкість обробки інформації. На основі отриманих даних науковці дійшли висновку, що прийом фолієвої кислоти під час вагітності після завершення І триместру (періоду, рекомендованого для прийому для запобігання вадам нервової трубки плода), може сприяти нейрокогнітивному розвитку дитини та навіть покращувати його. Зокрема, показано, що період швидкого росту та розвитку головного мозку плода, який відбувається на пізніх термінах вагітності, особливо чутливий до концентрації фолієвої кислоти в матері. Крім того, мієлінізація головного мозку, яка є найбільш інтенсивною з середини вагітності до другого року життя, має важливе значення для когнітивного розвитку, оскільки вона захищає нервові аксони та полегшує зв’язок між нейронами (Caffrey A. et al., 2021; Moges N. et al., 2024).
Як бачимо, вченим вчергове вдалося довести користь фолієвої кислоти та продемонструвати, яким важливим є збалансоване харчування, зокрема, у період вагітності.
1За даними Національного інституту здоров’я (National Institutes of Health — NIH) (ods.od.nih.gov).
2За даними Державного реєстру лікарських засобів (www.drlz.com.ua).
3Адаптовано з Наказу МОЗ від 03.09.2017 р. № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії» (норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії).
4За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention — CDC) (www.cdc.gov).
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим